Το 2019 η ΙΚΕΑ ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της για μετάβαση από τη χρήση πρωτογενή πολυεστέρα στη χρήση ανακυκλωμένου πολυεστέρα, στα υφασμάτινα προϊόντα της, έως το τέλος του 2020. Η αντικατάσταση όλου του πρωτογενούς πολυεστέρα με ανακυκλωμένο πολυεστέρα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη μετάβαση σε μία κυκλική επιχειρηματική δραστηριότητα και στην επίτευξη του στόχου για χρήση μόνο ανακυκλωμένων ή ανανεώσιμων υλικών μέχρι το 2030. Έχοντας πετύχει τον στόχο κατά 90% για τα υφασμάτινα προϊόντα το 2020, η ΙΚΕΑ θα επιταχύνει τη μετάβαση προς τον στόχο της αποκλειστικής χρήσης ανακυκλωμένου πολυεστέρα σε όλα τα προϊόντα της.

Στο τέλος του 2020, η ΙΚΕΑ έκανε τη μετάβαση από περίπου 100.000 μετρικούς τόνους πρωτογενούς πολυεστέρα σε ανακυκλωμένο πολυεστέρα στα υφασμάτινα προϊόντα της. Τα μεγέθη αυτά, τοποθέτησαν την ΙΚΕΑ μεταξύ των ηγετών της βιομηχανίας στη μετάβαση από πρωτογενή σε ανακυκλωμένο πολυεστέρα, από άποψη όγκου..

«Γνωρίζαμε πως η λήξη χρήσης του πρωτογενή πολυεστέρα στα υφάσματα μέχρι το 2020, ήταν μία μεγάλη φιλοδοξία Αν και δεν το έχουμε πετύχει στο 100% ακόμα, έχουμε καταφέρει να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα. Συνεχίζουμε το ταξίδι μας, εστιάζοντας τις προσπάθειές μας στα προϊόντα όπου η μετάβαση αυτή έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο», είπε ο Nils Månsson, Material & Innovation Deployment Leader στην IKEA Σουηδίας.

Ο πολυεστέρας είναι μία από τις ίνες που χρησιμοποιείται πιο ευρέως στον κόσμο και αντιστοιχεί περίπου στη μισή συνολική αγορά ινών και περίπου στο 80% των συνθετικών ινών1. Η IKEA έχει δεσμευθεί να χρησιμοποιήσει το μέγεθος και την επιρροή της για να οδηγήσει τον κλάδο σε μια θετική αλλαγή, εμπνέοντας και άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών, ώστε να επιτευχθεί μια πιο βιώσιμη ζωή στο σπίτι. Η ΙΚΕΑ έχει δεσμευτεί να δώσει τέλος στη χρήση πρωτογενών ορυκτών και να χρησιμοποιεί μόνο ανανεώσιμα ή ανακυκλώσιμα υλικά μέχρι το 2030. Βάσει υπολογισμών2, η ΙΚΕΑ εκτιμά πως ο όγκος πρωτογενούς πολυεστέρα που αντικαταστάθηκε με ανακυκλωμένο πολυεστέρα το 2020, μείωσε τις εκπομπές CO2 του πολυεστέρα που χρησιμοποιήθηκε κατά 45%. Αυτή η μείωση αντιστοιχεί σε περίπου 150.000 τόνους εκπομπών CO2, που αντιστοιχεί στις ετήσιες εκπομπές 61.000 αυτοκινήτων3.

«Με το μέγεθος και τον όγκο μας, γνωρίζουμε πως οι αποφάσεις μας μπορούν να εμπνεύσουν και να αποτελέσουν κίνητρο για να αλλάξουν ολόκληρες βιομηχανίες. Με την αντικατάσταση του πρωτογενούς πολυεστέρα με ανακυκλωμένο πολυεστέρα στην παραγωγή μας, μειώνουμε το αποτύπωμα άνθρακά μας όσον αφορά τον πολυεστέρα στο 50%4 κι ελπίζουμε να κάνουμε τα ανακυκλωμένα υλικά τον νέο κανόνα. Η προσφορά βιώσιμων προϊόντων σε προσιτές τιμές θα είναι το κλειδί για να καταφέρουμε να γίνουμε climate positive (να αφαιρούμε επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα) και μια κυκλική επιχείρηση. Ο πελάτης δεν πρέπει ποτέ να μπει σε δίλημμα να διαλέξει ανάμεσα στη βιωσιμότητα και τη χαμηλή τιμή», είπε η Caroline McGarvey, Sustainability Manager, Category Αrea Comfort στην IKEA Σουηδίας.

Σχετικά με την ΙΚΕΑ

Η ΙΚΕΑ προσφέρει καλοσχεδιασμένα, λειτουργικά και προσιτά έπιπλα σπιτιού υψηλής ποιότητας για το σπίτι, τα οποία παράγονται με φροντίδα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Υπάρχουν πολλές εταιρείες με διαφορετικούς ιδιοκτήτες που λειτουργούν υπό το brand της ΙΚΕΑ και όλες μοιράζονται το ίδιο όραμα: να δημιουργήσουμε μια καλύτερη καθημερινότητα για τους πολλούς. Η ΙΚΕΑ ιδρύθηκε στη Σουηδία το 1943.

1 2019 Preferred Fibre & Materials Report του Textile Exchange.

2 Βάσει βιομηχανικών προτύπων και τρεχουσών ερευνών που συγκεντρώθηκαν στην Βάση Δεδομένων Quantis World Apparel Lifecycle (WALDB).

3 Βάσει υπολογισμού μέσου όρου 2,5 τόννων CO2 (υποθέτοντας πως ένα μέσο αυτοκίνητο παράγει 0.259 kg CO2/km και καλύπτει 10.000 km/έτος.

4 Βάσει βιομηχανικών προτύπων και τρεχουσών ερευνών που συγκεντρώθηκαν στην Βάση Δεδομένων Quantis World Apparel Lifecycle (WALDB).