Σε πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Complementary Therapies in Clinical Practice, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του μάραθου σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε ομάδες και τυχαία ορισμένοι έλαβαν κάψουλες με εκχύλισμα μάραθου και κάποιοι άλλοι ψευδοφάρμακο (placebo). Η ομάδα που έλαβε τον μάραθο παρουσίασε μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας που δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα ελέγχου.

Πως θα φάμε τον μάραθο

Μελέτες δείχνουν ότι ο μάραθος περιέχει προστατευτικά για την υγεία αντιοξειδωτικά και πολύτιμες αντιμικροβιακές, αντιικές, αντιμυκητιακές όπως και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Ένα φλιτζάνι φέτες ωμού μάραθου έχει μόλις 27 θερμίδες, με σχεδόν 3 γραμμάρια ινών.

Καλύπτει το 17% του ημερήσιου στόχου για βιταμίνη C που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό και 10% του ημερήσιου στόχου του καλίου που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, καθώς και μικρότερες ποσότητες βιταμινών μαγγανίου, ασβεστίου, σιδήρου και Β.

Μπορούμε να απολαύσουμε τον μάραθο σε μαραθοτηγανίτες, σε πέστροφα στο φούρνο, αγκινάρες με πατάτες, γαρίδες σαγανάκι, αρνάκι στο φούρνο και πολλές ακόμα συνταγές.