Τα πιο ωραία μεζεδάκια της Τσικνοπέμπτης
Λουκάνικα, ψαρονέφρι και κοτόπουλο έχουν την τιμητική τους
Ψαρονέφρι γεμιστό με τυρί και καπνιστή πάπρικα
Υλικά για 4 άτομα
4 μέτρια ψαρονέφρια
250γρ γραβιέρα
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα καπνιστή
150ml ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
Εκτέλεση
Στον πάγκο τις κουζίνας καθαρίζουμε με μαχαίρι τα ψαρονέφρια από ίνες και νεύρα και με το πίσω μέρος μιας κουτάλας η ένα μασατι τρυπάμε τα φιλέτα προσεκτικά να μην ανοίξουν. Ύστερα τα αλατοπιπερώνουμε καλά και τα πασπαλίζουμε μέσα με την πάπρικα. Κόβουμε το τυρί σε μικρά μπαστουνάκια και γεμίζουμε τα φιλέτα πιέζοντας τα τυριά χωρίς να σπάσουν, κλείνουμε τις άκρες με μια οδοντογλυφίδα, τα λαδώνουμε και ψήνουμε στην σχάρα γυρνώντας τα από όλες τις πλευρές.
Σερβίρουμε με πατάτες ψημένες στο αλουμινόχαρτο.
Λουκάνικο στη λαδόκολλα με λαχανικά
Υλικά για 4 άτομα
1 χωριάτικο λουκάνικο (600γρ.)
5-6 τοματίνια
2-3 σκελίδες σκόρδο με την φλούδα
1 κολοκύθι
1 μικρό φινόκιο
1 μικρή μελιτζάνα τσακώνικη
200 ml ελαιόλαδο
Χυμό και φλούδα από 1 πορτοκάλι
1 πιπεριά τσίλι
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
Αλάτι χονδρό
Εκτέλεση
Μέσα σε μια μπασινα κόβουμε τα λαχανικά σε χοντρά κομμάτια. Χαράζουμε το λουκάνικο και βάζουμε το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το ελαιόλαδο, το χυμό από το πορτοκάλι, το τσιλι και αλατίζουμε. Ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε όλα σε διπλή λαδόκολλα. Κλείνουμε καλά και τα βάζουμε πάνω σε ένα αλουμινόχαρτο στην σχάρα μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. Σερβίρουμε με φέτα ψητή.
Tips: Μπορούμε να το κάνουμε πιο εύκολα και στο φούρνο στους 200ο για 30 λεπτά.
Σουβλάκια κοτόπουλου μαριναρισμένα με γιαούρτι με μπαχαρικά
Υλικά
2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, σε μακρόστενα κομμάτια
αλάτι, πιπέρι
Για τη μαρινάδα
1 φλιτζάνι γιαούρτι
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 μικρές σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
¼ κουτ. σούπας κύμινο
½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο
3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Για το σερβίρισμα
πίτες για σουβλάκι ψημένες
ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
κρεμμύδι, σε φέτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζετε πρώτα τη μαρινάδα: Ρίχνετε σε βαθύ μπολ το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο,την πάπρικα, το κύμινο, τον κόλιανδρο, το πιπέρι και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε στη μαρινάδα τα φιλέτα κοτόπουλου και ανακατεύετε πολύ καλά, να καλυφθούν με τη μαρινάδα. Σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στο γκριλ. Βγάζετε τα φιλέτα από τη μαρινάδα και τα περνάτε σε ξυλάκια για σουβλάκια τα οποία έχετε μουλιάσει προηγουμένως σε νερό. Βάζετε τα σουβλάκια σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, για 20-25 λεπτά, γυρίζοντας τα συχνά για να μην καούν. Εναλλακτικά μπορείτε να τα ψήσετε στα κάρβουνα, για 8-10 λεπτά, επίσης γυρίζοντας τα συχνά για να μην καούν.
Σερβίρετε τα σουβλάκια συνοδεύοντας με πίτα, ντομάτα και κρεμμύδι.
Υλικά για 4 άτομα
4 μέτρια ψαρονέφρια
250γρ γραβιέρα
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα καπνιστή
150ml ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
Εκτέλεση
Στον πάγκο τις κουζίνας καθαρίζουμε με μαχαίρι τα ψαρονέφρια από ίνες και νεύρα και με το πίσω μέρος μιας κουτάλας η ένα μασατι τρυπάμε τα φιλέτα προσεκτικά να μην ανοίξουν. Ύστερα τα αλατοπιπερώνουμε καλά και τα πασπαλίζουμε μέσα με την πάπρικα. Κόβουμε το τυρί σε μικρά μπαστουνάκια και γεμίζουμε τα φιλέτα πιέζοντας τα τυριά χωρίς να σπάσουν, κλείνουμε τις άκρες με μια οδοντογλυφίδα, τα λαδώνουμε και ψήνουμε στην σχάρα γυρνώντας τα από όλες τις πλευρές.
Σερβίρουμε με πατάτες ψημένες στο αλουμινόχαρτο.
Λουκάνικο στη λαδόκολλα με λαχανικά
Υλικά για 4 άτομα
1 χωριάτικο λουκάνικο (600γρ.)
5-6 τοματίνια
2-3 σκελίδες σκόρδο με την φλούδα
1 κολοκύθι
1 μικρό φινόκιο
1 μικρή μελιτζάνα τσακώνικη
200 ml ελαιόλαδο
Χυμό και φλούδα από 1 πορτοκάλι
1 πιπεριά τσίλι
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
Αλάτι χονδρό
Εκτέλεση
Μέσα σε μια μπασινα κόβουμε τα λαχανικά σε χοντρά κομμάτια. Χαράζουμε το λουκάνικο και βάζουμε το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το ελαιόλαδο, το χυμό από το πορτοκάλι, το τσιλι και αλατίζουμε. Ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε όλα σε διπλή λαδόκολλα. Κλείνουμε καλά και τα βάζουμε πάνω σε ένα αλουμινόχαρτο στην σχάρα μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. Σερβίρουμε με φέτα ψητή.
Tips: Μπορούμε να το κάνουμε πιο εύκολα και στο φούρνο στους 200ο για 30 λεπτά.
Σουβλάκια κοτόπουλου μαριναρισμένα με γιαούρτι με μπαχαρικά
Υλικά
2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, σε μακρόστενα κομμάτια
αλάτι, πιπέρι
Για τη μαρινάδα
1 φλιτζάνι γιαούρτι
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 μικρές σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
¼ κουτ. σούπας κύμινο
½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο
3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Για το σερβίρισμα
πίτες για σουβλάκι ψημένες
ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
κρεμμύδι, σε φέτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζετε πρώτα τη μαρινάδα: Ρίχνετε σε βαθύ μπολ το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο,την πάπρικα, το κύμινο, τον κόλιανδρο, το πιπέρι και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε στη μαρινάδα τα φιλέτα κοτόπουλου και ανακατεύετε πολύ καλά, να καλυφθούν με τη μαρινάδα. Σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στο γκριλ. Βγάζετε τα φιλέτα από τη μαρινάδα και τα περνάτε σε ξυλάκια για σουβλάκια τα οποία έχετε μουλιάσει προηγουμένως σε νερό. Βάζετε τα σουβλάκια σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, για 20-25 λεπτά, γυρίζοντας τα συχνά για να μην καούν. Εναλλακτικά μπορείτε να τα ψήσετε στα κάρβουνα, για 8-10 λεπτά, επίσης γυρίζοντας τα συχνά για να μην καούν.
Σερβίρετε τα σουβλάκια συνοδεύοντας με πίτα, ντομάτα και κρεμμύδι.