Αν έχετε επιλέξει να εργάζεστε από το σπίτι την εποχή της πανδημίας του Κορωνοϊού, το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι η στάση σώματος, καθώς η κακή στάση προκαλεί πολλά προβλήματα στο σώμα σας..

Η θέση σας δεν πρέπει να προκαλεί πόνο ή άλλα ενοχλήματα στην μέση, τον αυχένα ή τα πόδια σας. Και αυτό διότι η κακή στάση σώματος δημιουργεί πολλά μυοσκελετικά προβλήματα, προειδοποιεί ένας ειδικός στην σπονδυλική στήλη.

«Οι περισσότερες κοινές καρέκλες δεν παρέχουν την ίδια στήριξη στο σώμα με μια εργονομική καρέκλα γραφείου», λέει ο Dr. Wyatt Kupperman, επίκουρος καθηγητής Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης στο Κολλέγιο Ιατρικής Baylor, στο Χιούστον. «Αυτό έχει ως συνέπεια να παραμένουν συχνά επί ώρες σε άβολη θέση η μέση ή/και ο αυχένας. Οι πιέσεις που ασκούνται σε ορισμένους ιστούς, όμως, δεν είναι φυσιολογικές και μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα, όπως ο πόνος».

Εάν δεν έχετε εργονομική καρέκλα γραφείου στο σπίτι, ο Dr. Kupperman συνιστά να τοποθετείτε μια τυλιγμένη πετσέτα ή ένα μαξιλάρι ανάμεσα στην μέση σας και την πλάτη της καρέκλας σας. Με αυτό τον τρόπο θα στηρίζετε την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και θα έχετε πιο καλή στάσης σώματος.

Βεβαιωθείτε ακόμα ότι κάθεστε με ίσια πλάτη στην καρέκλα και ότι τα πέλματά σας ακουμπούν σταθερά στο πάτωμα. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα υποπόδιο.

Προσέξτε επίσης τα γόνατά σας. Πρέπει να είναι λυγισμένα σε μια ουδέτερη θέση μπροστά από την καρέκλα. Για καλή στάση σώματος, πρέπει επίσης οι ώμοι σας να βρίσκονται στην ίδια νοητή ευθεία με τα ισχία σας (τους γοφούς). Τα χέρια σας πρέπει να βρίσκονται στα πλάγια του σώματος ή, ιδανικά, να στηρίζονται στα μπράτσα της καρέκλας. Πρέπει επίσης να σχηματίζουν γωνία 90-120 μοιρών στον αγκώνα.

Στο ύψος των ματιών

«Η στάση σώματος είναι πολύ σημαντική όταν εργαζόμαστε. Κάθε λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ενοχλημάτων που δημιουργεί η παρατεταμένη ακινησία», τονίζει ο Dr. Kupperman.

Για τον σκοπό αυτό, φροντίστε να έχετε την οθόνη του υπολογιστή σας στο ύψος των ματιών σας ή έστω λίγο πιο ψηλά. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρεί ο αυχένα σας ουδέτερη θέση, δίχως να χρειάζεται να σκύβετε.

«Αν κατορθώσετε να διατηρήσετε καλή στάση σώματος και κάνετε συχνά, μικρά διαλείμματα, θα μπορέσετε να αποφύγετε τους πόνους. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει αν κάνετε και λίγη αεροβική άσκηση», λέει ο ειδικός.

Αν πάντως εκδηλώσετε συμπτώματα και δεν καταπραΰνονται με απλά μέτρα (π.χ. παυσίπονα, αλλαγή θέσης), επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. «Είναι πιθανό να χρειάζεστε έλεγχο και εξειδικευμένη θεραπεία, που θα αποδώσει καλύτερα αν γίνει εγκαίρως», υπογραμμίζει ο Dr. Kupperman.

iatropedia.gr