Ιταλοί ερευνητές δημιούργησαν το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που μιλάει φωναχτά στον εαυτό του και, μέσα από αυτόν το «διάλογο», βελτιώνεται στις αλληλεπιδράσεις του με τους ανθρώπους και γίνεται πιο διαφανής η σχέση του ρομπότ μαζί τους.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «iScience», προγραμμάτισαν το χαριτωμένο ανθρωποειδές ρομπότ Pepper (που κατασκευάζεται από την ιαπωνική εταιρεία SoftBank Robotics και, μεταξύ άλλων χωρών, χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα) έτσι ώστε να μιλάει φωναχτά στον εαυτό του και οι γύρω του να μπορούν να ακούνε τις «σκέψεις» του και να καταλαβαίνουν καλύτερα τα κίνητρα και τις αποφάσεις του. Μπορεί, για παράδειγμα, να εξηγεί με αυτόν τον τρόπο γιατί δεν μπορεί να πιάσει ένα αντικείμενο, γιατί αδυνατεί να κάνει μια κίνηση που του ζητούν ή γιατί κάποιο εξάρτημά του δεν δουλεύει σωστά.

«Αν μπορείς να ακούς τι σκέφτονται τα ρομπότ, τότε θα γίνουν πιο αξιόπιστα. Τα ρομπότ θα γίνουν πιο καταληπτά στους ανθρώπους και δεν θα χρειάζεται κανείς κατ' ανάγκη έναν τεχνικό ή μηχανικό», δήλωσε ο ερευνητής Αντόνιο Τσέλα, καθηγητής Ρομποτικής του Πανεπιστημίου του Παλέρμο. Βέβαια, ο διάλογος του ρομπότ με τον εαυτό του περιορίζεται από τις γνώσεις με τις οποίες το έχουν τροφοδοτήσει οι άνθρωποι. Πάντως, όπως είπε ο Τσέλα, «ίσως μια μέρα θα υπάρξει ένα ρομπότ που θα γεννά αυθόρμητα έναν δικό του μονόλογο».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time