Το 2020 μπορεί να μην ήταν η τελειότερη χρόνια στην ιστορία του Ελληνικού τουρισμού αλλά κάποια νησιά κατάφεραν να αντισταθούν στη γενική «πανωλεθρία». Προορισμοί όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη μπόρεσαν να διακριθούν, με επιδόσεις που δεν ήταν κακές για μία σεζόν τόσο κακή συνολικά για την Ελλάδα όσο ήταν το 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19. Μιλώντας με τους υπευθύνους σε ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία στην Μύκονο καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως αυτό συνέβη επειδή οι υποδομές και οι μονάδες της βιομηχανίας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και έτσι ενώ άνοιξαν τις πύλες τους σχετικά αργά, κατόρθωσαν να επιτύχουν μια σχετική πληρότητα και ικανοποιητικό – για τα δεδομένα – κύκλο εργασιών.

Για το 2021 τα μηνύματα είναι συγκεχυμένα. Αν και η χρονιά ξεκίνησε με την υπόσχεσή του εμβολίου και μιας ήπιας ομαλοποίησης μέχρι το καλοκαίρι, στο τέλος του πρώτου τριμήνου οι πράκτορες και οι ξενοδόχοι είχαν μία γενική απαισιοδοξία. Παρόλα αυτά, μες στον Απρίλη μία σχετική κινητικότητα εμφανίζεται τόσο στην Αθήνα όσο και σε αρκετά νησιά μεταξύ των οποίων και η Μύκονος.

Γιατί παραμένει τόσο δημοφιλής η Μύκονος;

Η δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία 30 χρόνια στο νησί είναι εξαιρετική. Πολυτελείς μονάδες ξενοδοχείων, προσεγμένα εστιατόρια συνοδεύουν αρμονικά το υπέροχο τοπίο, τις φανταστικές παραλίες και το γενικό αίσθημα φροντίδας και περιποίησης για τον επισκέπτη. Το γεγονός δε πως το «Νησί των Ανέμων» έχει πλέον απευθείας αεροπορική σύνδεση με πόλεις όπως το Λονδίνο, το Ντουμπάι, το Κατάρ και αρκετές ακόμα, το καθιστά έναν ακόμα πιο ελκυστικό προορισμό

Τι να περιμένουμε για την τουριστική κίνηση στη Μύκονο το 2021;

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που πέρασαν την κρίση του Covid με λιγότερα θύματα από τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου. Η Μύκονος μάλιστα είναι ένας μοναδικός συνδυασμός που μαζί με όλα τα άλλα προσφέρει και μια σχετική ασφάλεια σε σχέση πχ με την Ίμπιζα της Ισπανίας, χώρας που δοκιμάστηκε σκληρά από την πανδημία. Είναι προορισμός διακοπών για αυτούς που αναζητούν όμορφα τοπία και καθαρές θάλασσες, υψηλής ποιότητας φαγητό και διασκέδαση και πολυτελή καταλύματα. Όπως έχουν αυτή τη στιγμή τα δεδομένα, η Ελλάδα θα έχει εμβολιάσει ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού ως το καλοκαίρι, με τα άτομα που απασχολούνται σε εστίαση και τουρισμό να είναι μάλιστα προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Αν αυτό επιτευχθεί, τότε πολλοί ειδικοί του τουρισμού θεωρούν πως τα δημοφιλή νησιά του Αιγαίου μπορούν να φτάσουν σε πληρότητα κλινών ως και το 60% - 70% σε σχέση με εκείνη του 2019.

Επίσης, αρκετοί αναλυτές της βιομηχανίας αναμένουν πως εξαιτίας της χαμηλότερης πληρότητας σε σχέση με ένα κανονικό έτος, θα κάνουν την εμφάνισή τους προνομιακά πακέτα για τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια της Μυκόνου. Έτσι, επισκέπτες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις αρκετά τσουχτερές τιμές διαμονής και διασκέδασης, ενδεχομένως να θεωρήσουν πως φέτος είναι μια καλή ευκαιρία να την απολαύσουν. Ίσως βέβαια αυτό να μη συμβεί τον Αύγουστο που είναι η πιο «busy» περίοδος για το νησί αλλά είναι πολύ πιθανό Ιούνιος, Ιούλιος και Σεπτέμβριος να προσφερθούν σε προνομιακές τιμές. Αν σας δοθεί η ευκαιρία, μη το χάσετε. Το νησί είναι πανέμορφο σχεδόν όλο το χρόνο! Ο καλύτερος τρόπος για να ενημερωθείτε για όλα αυτά είναι να κάνετε εγγραφή στο Newsletter των μεγάλων τουριστικών πρακτορείων και ιστοσελίδων κρατήσεων. Ώστε να μαθαίνετε πρώτοι πότε θα εμφανιστεί μια καλή ευκαιρία για να επισκεφτείτε το δημοφιλή προορισμό.