Οι φαλακροί άνδρες έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά από τον COVID-19 από τους άντρες που δεν έχουν χάσει τα μαλλιά τους, σύμφωνα με μελέτη, στην οποία εξετάστηκε το θέμα γονιδιακά. Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι το 75% των ανδρών που νοσηλεύτηκαν με βαριά συμπτώματα COVID είχαν φαλάκρα.

Οι αποκρίσεις ανδρογόνων έχουν επίσης συνδεθεί με το ένζυμο TMPRSS2, το οποίο πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στις μολύνσεις από κορωνοϊό.

Μελετώντας 65 άνδρες ασθενείς με κορωνοϊό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν κοινό βιοδείκτη που συνδέεται με την τριχόπτωση, ήταν πολύ πιο ευαίσθητοι σε σοβαρές μολύνσεις από COVID.

Πιο απλά, τα ανδρογόνα -οι στεροειδείς ορμόνες που προκαλούν και διατηρούν τα ανδρικά δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου (αρρενοποίηση), υπεύθυνα και για την ανδρική σεξουαλική συμπεριφορά- ίσως συμβάλλουν στην απώλεια της τριχοφυΐας, ενισχύοντας την ικανότητα του κορωνοϊού να επιτίθεται στα κύτταρα, πράγμα που σημαίνει ότι κατασταλτικά των ορμονών αυτών φάρμακα θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για την επιβράδυνση της εξέλιξης του COVID-19 παρέχοντας πολύτιμο χρόνο στους ασθενείς να αναρρώσουν. Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο Εαρινό Συμπόσιο EADV μπορεί να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time