O Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Στρατηγικής & Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Πολυχρονίου στο συνέδριο του Economist
«H απολιγνιτοποίηση και η ενεργειακή μετάβαση αναβαθμίζουν τον ρόλο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα»
Ο Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Στρατηγικής & Ανάπτυξης ης ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Γεώργιος Πολυχρονίου, εκπροσώπησε την εταιρεία στο συνέδριο του Economist με θέμα: «Οι δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας ως διαπεριφερειακού κόμβου», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Πολυχρονίου ξεκίνησε την παρέμβασή του επισημαίνοντας ότι η απολιγνιτοποίηση και η ενεργειακή μετάβαση αναβαθμίζουν τον ρόλο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα, καθώς αφενός προκρίνεται ως η γέφυρα ανάμεσα στις συμβατικές και της ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αφετέρου οι υποδομές του θα χρησιμοποιηθούν και στη συνέχεια για τη διακίνηση πράσινων αερίων καυσίμων. Θα χρειαστούν λοιπόν, μεγάλες επενδύσεις και νέα έργα για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση για το καύσιμο τα επόμενα χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε:
«H ΔΕΠΑ Εμπορίας πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη νέων υποδομών φυσικού αερίου, αλλά και τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων προμήθειάς του. Η εταιρεία μας συμβάλλει στη μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο με έργα όπως ο TAP που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία και ο IGB που υλοποιείται ήδη, αλλά και νέα, όπως ο Τερματικός Σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης μέσω του οποίου θα εισάγεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από κάθε γωνιά του πλανήτη και θα τροφοδοτείται με επάρκεια όχι μόνο η ελληνική αγορά, αλλά και αυτές των Βαλκανίων, μέχρι την Κεντρική Ευρώπη.»
Παράλληλα, η εταιρεία προσαρμόζει το επιχειρηματικό της μοντέλο στις νέες συνθήκες που διαμορφώνουν η απελευθέρωση της αγοράς και η Πράσινη Συμφωνία. Το νέο business plan της ΔΕΠΑ Εμπορίας, σημείωσε ο κ. Πολυχρονίου περιλαμβάνει:
«Την είσοδο της στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, αναπτύσσοντας ένα ‘πράσινο’ χαρτοφυλάκιο άνω των 200 MW με τη συμμετοχή της σε φωτοβολταϊκά πάρκα στις υπό μετάβαση περιοχές της Δ. Μακεδονίας, αλλά και την απόκτηση και αξιοποίηση άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 500 MW.»
Την ίδια στιγμή, η ΔΕΠΑ Εμπορίας πρωτοστατεί και στην ανάπτυξη εναλλακτικών «καθαρών» καυσίμων, όπως το υδρογόνο. Συγκεκριμένα, η εταιρεία είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο και συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση Υδρογόνου οι οποίες διαμορφώνουν το κατάλληλο πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων στον σχετικό τομέα, ενώ σχεδιάζει τη δημιουργία πρωτοποριακού σταθμού ανεφοδιασμού με υδρογόνο στη χώρα μας. Επιπλέον, η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι συντονιστής του προγράμματος White Dragon, ένα ολοκληρωμένο πρότζεκτ για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία και την ευρύτερη διακίνηση του .
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, υποστήριξε ο κ. Πολυχρονίου, διευρύνει συνεχώς τις χρήσεις του, προσφέροντας περισσότερα προϊόντα και δυνατότητες στους καταναλωτές:
«Αναπτύσσει εφαρμογές υγροποιημένου φυσικού αερίου μικρής κλίμακας (Small Scale LNG), και συμπιεσμένου φυσικού αερίου CNG για την τροφοδοσία απομακρυσμένων από το δίκτυο καταναλωτών και περιοχών (όπως τα νησιά), σπάζοντας την ενεργειακή απομόνωσή τους. Επεκτείνει συστηματικά το πανελλαδικό δίκτυο πρατηρίων της με CNG (FISIKON), που σήμερα περιλαμβάνει 20 πρατήρια σε λειτουργία, με άλλα 4 να ολοκληρώνονται μέσα στο 2021 και επιπλέον 9 το 2022. Επιπρόσθετα, η εταιρεία, ως συντονιστής και βασικός εταίρος των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Poseidon Med II και BlueHubs εισάγει τη ναυτιλία της Ανατολικής Μεσογείου στην εποχή του LNG.»
Ο κ. Πολυχρονίου έκλεισε την παρέμβασή του συνοψίζοντας τη στρατηγική της εταιρείας τα δύο τελευταία χρόνια:
«Η ΔΕΠΑ μετασχηματίζεται, από μια εταιρεία που δραστηριοποιούταν σε ένα μόνο προϊόν και μια αγορά, σε μια ολοκληρωμένη ενεργειακή επιχείρηση, με υψηλή καθετοποίηση, ικανή να καλύψει τον σύνολο των σύγχρονων ενεργειακών αναγκών.»