Εξοικονόμηση ενέργειας στο μαγείρεμα: Κι όμως, γίνεται
Η εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα είναι εύκολη όταν προσαρμόζετε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε τις συσκευές και τα μαγειρικά σας σκεύη.
Με τις τιμές ενέργειας να βρίσκονται στα ύψη βάζοντας «φωτιά» στους λογαριασμούς ρεύματος, η πρώτη λέξη που σας έρχεται στο μυαλό είναι η λέξη «εξοικονόμηση».
Η εξοικονόμηση ενέργειας δεν είναι μόνο σημαντική για το περιβάλλον, αλλά και εξαιρετική για το πορτοφόλι σας. Κάθε watt που εξοικονομείτε είναι μια μικρή συνεισφορά στον προϋπολογισμό σας.
Ενα λοιπόν από τα πιο ενεργοβόρα δωμάτια του σπιτιού είναι η κουζίνα, με ψυγεία, καταψύκτες, φούρνους και διάφορες άλλες μικροσυσκευές.
Αν μάλιστα σας αρέσει να γίνεστε δημιουργικοί στην κουζίνα, ξεδιπλώνοντας τις μαγειρικές σας ικανότητες, υπάρχουν τρόποι να το κάνετε εξοικονομώντας ταυτόχρονα ενέργεια.
Η εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα είναι εύκολη όταν προσαρμόζετε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε τις συσκευές και τα μαγειρικά σας σκεύη.
Αρχικά ξεπαγώστε τα τρόφιμα από το ψυγείο πριν τα μαγειρέψετε στο φούρνο.
Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, όταν χρειάζεται να ζεστάνετε νερό – μόνο όσο χρειάζεστε και όχι παραπανίσιο – προτιμήστε τον βραστήρα από τις εστίες της κουζίνας, και αντίστοιχα τον φούρνο μικροκυμάτων αντί του φούρνου όταν θέλετε να ζεστάνετε μία μερίδα φαγητού.
Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι πιο γρήγορο καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια.
*Προτιμήστε να μαγειρεύετε στη χύτρα ταχύτητας που παίρνει το μισό χρόνο συγκριτικά με την παραδοσιακή κατσαρόλα και οδηγεί σε εξοικονόμηση έως και 60%.
*Η ηλεκτρική κουζίνα καταναλώνει το 15% της συνολικής ενέργειας ενός σπιτιού, γι’αυτό χρειάζεται και προσοχή κατά τη χρήση της.
*Σβήστε την εστία της ηλεκτρικής κουζίνας ή τον φούρνο αρκετά λεπτά νωρίτερα από την ολοκλήρωση του φαγητού. Αν σβήσετε τη συσκευή, το φαγητό συνεχίζει να μαγειρεύεται να με τη θερμότητα που υπάρχει ήδη για ακόμα 15 λεπτά.
*Μην ανοιγοκλείνετε άσκοπα το ψυγείο ή τον φούρνο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Η απώλεια της θερμοκρασίας είναι σημαντική αναγκάζοντας τη συσκευή να δουλέψει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
*Χρησιμοποιείστε τα σωστά μαγειρικά σκεύη. Επιλέξτε κατσαρόλες και τηγάνια που εφαρμόζουν ακριβώς στις εστίες. Είναι ενδεικτικό ότι μια κατσαρόλα που μπορεί να είναι λίγα εκατοστά μικρότερη από την εστία αυξάνει την κατανάλωση κατά 30%.
*Μην ανοιγοκλείνετε το καπάκι της κατσαρόλας. Οι σούπες, οι σάλτσες και γενικά τα φαγητά κατσαρόλας θα μαγειρευτούν πιο γρήγορα σε χαμηλότερη φωτιά και με λιγότερο νερό.
*Αντίστοιχα όταν μαγειρεύετε στο φούρνο χρησιμοποιείστε πυρίμαχα ή κεραμικά σκεύη. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται τη θερμοκρασία ψησίματος κατά 4 με 5 βαθμούς κελσίου.
*Δεν χρειάζεται να προθερμαίνετε πολλή ώρα τον φούρνο σας.
*Όταν είναι εφικτό μαγειρέψτε ταυτόχρονα στον φούρνο περισσότερα από ένα φαγητά.
*Μετά το τέλος του ψησίματος κάποιου φαγητού καθαρίστε το φούρνο σας, ώστε να μην χρειάζεται να ζεστάνετε έναν κρύο φούρνο.
Η εξοικονόμηση ενέργειας δεν είναι μόνο σημαντική για το περιβάλλον, αλλά και εξαιρετική για το πορτοφόλι σας. Κάθε watt που εξοικονομείτε είναι μια μικρή συνεισφορά στον προϋπολογισμό σας.
Ενα λοιπόν από τα πιο ενεργοβόρα δωμάτια του σπιτιού είναι η κουζίνα, με ψυγεία, καταψύκτες, φούρνους και διάφορες άλλες μικροσυσκευές.
Αν μάλιστα σας αρέσει να γίνεστε δημιουργικοί στην κουζίνα, ξεδιπλώνοντας τις μαγειρικές σας ικανότητες, υπάρχουν τρόποι να το κάνετε εξοικονομώντας ταυτόχρονα ενέργεια.
Η εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα είναι εύκολη όταν προσαρμόζετε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε τις συσκευές και τα μαγειρικά σας σκεύη.
Έξυπνες επιλογές
Αρχικά ξεπαγώστε τα τρόφιμα από το ψυγείο πριν τα μαγειρέψετε στο φούρνο.
Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, όταν χρειάζεται να ζεστάνετε νερό – μόνο όσο χρειάζεστε και όχι παραπανίσιο – προτιμήστε τον βραστήρα από τις εστίες της κουζίνας, και αντίστοιχα τον φούρνο μικροκυμάτων αντί του φούρνου όταν θέλετε να ζεστάνετε μία μερίδα φαγητού.
Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι πιο γρήγορο καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια.
*Προτιμήστε να μαγειρεύετε στη χύτρα ταχύτητας που παίρνει το μισό χρόνο συγκριτικά με την παραδοσιακή κατσαρόλα και οδηγεί σε εξοικονόμηση έως και 60%.
*Η ηλεκτρική κουζίνα καταναλώνει το 15% της συνολικής ενέργειας ενός σπιτιού, γι’αυτό χρειάζεται και προσοχή κατά τη χρήση της.
*Σβήστε την εστία της ηλεκτρικής κουζίνας ή τον φούρνο αρκετά λεπτά νωρίτερα από την ολοκλήρωση του φαγητού. Αν σβήσετε τη συσκευή, το φαγητό συνεχίζει να μαγειρεύεται να με τη θερμότητα που υπάρχει ήδη για ακόμα 15 λεπτά.
*Μην ανοιγοκλείνετε άσκοπα το ψυγείο ή τον φούρνο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Η απώλεια της θερμοκρασίας είναι σημαντική αναγκάζοντας τη συσκευή να δουλέψει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
*Χρησιμοποιείστε τα σωστά μαγειρικά σκεύη. Επιλέξτε κατσαρόλες και τηγάνια που εφαρμόζουν ακριβώς στις εστίες. Είναι ενδεικτικό ότι μια κατσαρόλα που μπορεί να είναι λίγα εκατοστά μικρότερη από την εστία αυξάνει την κατανάλωση κατά 30%.
*Μην ανοιγοκλείνετε το καπάκι της κατσαρόλας. Οι σούπες, οι σάλτσες και γενικά τα φαγητά κατσαρόλας θα μαγειρευτούν πιο γρήγορα σε χαμηλότερη φωτιά και με λιγότερο νερό.
*Αντίστοιχα όταν μαγειρεύετε στο φούρνο χρησιμοποιείστε πυρίμαχα ή κεραμικά σκεύη. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται τη θερμοκρασία ψησίματος κατά 4 με 5 βαθμούς κελσίου.
*Δεν χρειάζεται να προθερμαίνετε πολλή ώρα τον φούρνο σας.
*Όταν είναι εφικτό μαγειρέψτε ταυτόχρονα στον φούρνο περισσότερα από ένα φαγητά.
*Μετά το τέλος του ψησίματος κάποιου φαγητού καθαρίστε το φούρνο σας, ώστε να μην χρειάζεται να ζεστάνετε έναν κρύο φούρνο.