Στον προορισμό της έφτασε πέντε ημέρες μετά την εκτόξευσή της από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα η ρομποτική αποστολή Artemis I της NASA, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη.

Η κάψουλα Orion, όπου επιβαίνουν τρία ανδρείκελα, έφτασε στην ελάχιστη απόσταση από το φεγγάρι στις 14:44 ώρα Ελλάδας σήμερα Δευτέρα, οπότε βρισκόταν μόλις 130 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια.

Καθώς πετούσε σε χαμηλό ύψος, πέρασε πάνω από τις περιοχές όπου προσεδαφίστηκαν οι αποστολές Apollo 11, 12 και 14 τις δεκαετίες του 1960 και ’70.

kllklmklkm
Αριστερά, selfie του Orion καθώς φτάνει στην ελάχιστη απόστασή του από τη Σελήνη στα δεξιά. Στη μέση διακρίνεται η Γη (NASA TV)

Η επαφή με τη Γη χάθηκε για 34 λεπτά

Η επαφή με τη Γη χάθηκε για 34 λεπτά, καθώς το σκάφος πέρασε πίσω από το φεγγάρι και η NASA περιμένει αγωνιωδώς για το επόμενο σήμα και τη μετάδοση εικόνων.

Με την ολοκλήρωση της… μανούβρας το Orion θα συλληφθεί από τη βαρυτική έλξη της Σελήνης και θα τεθεί τελικά σε μια ασυνήθιστη τροχιά γύρω της.

Ένα σημαντικό ορόσημο θα έρθει στις 26 Νοεμβρίου, οπότε το σκάφος θα φτάσει τα 400.171 χιλιόμετρα από τη Γη και θα καταρρίψει έτσι το ρεκόρ απόστασης του Apollo 13.

Κανένα όχημα σχεδιασμένο για ανθρώπους δεν έχει φτάσει ποτέ τόσο μακριά.

Στη συνέχεια, το Orion θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής για να πέσει με αλεξίπτωτο στον ωκεανό στις 11 Δεκεμβρίου.

Αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, η ίδια αποστολή θα επαναληφθεί το 2024 με πλήρωμα.

Τουλάχιστον έναν χρόνο αργότερα, πιθανώς το 2025, η αποστολή Artemis III θα μεταφέρει στη Σελήνη την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο μη λευκό.