Ο καρυοθραύστης συνδέεται στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων με τα Χριστούγεννα ενώ ο πρωταρχικός σκοπός της δημιουργίας του φαίνεται ότι ακόμα... σοκάρει ορισμένους ανθρώπους.

Μάλιστα, πολλοί χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν την έκπληξή τους μετά την «ανακάλυψη» ότι οι καρυοθραύστες στην πραγματικότητα χρησιμοποιούνται για να σπάμε καρύδια.

Μπορεί να μοιάζει προφανές, αλλά σε πολλούς ανθρώπους, όπως φαίνεται, δεν είναι και τόσο… αυτονόητο.

kariothrafstis
kariothrafstis__2_

Τι σχολίασαν στα Social Media

«Ειλικρινά δεν γνώριζα ότι οι καρυοθραύστες σπάνε καρύδια», έγραψε ένας χρήστης του Twitter.

«Οι καρυοθραύστες χρησιμοποιούνται στην πραγματικότητα για να σπάνε καρύδια… Σήμερα το έμαθα», έγραψε κάποιος άλλος.

«Σήμερα συνειδητοποίησα ότι οι καρυοθραύστες έχουν στην πραγματικότητα δημιουργηθεί για να σπάνε καρύδια», πρόσθεσε ένας ακόμα.

«Οι καρυοθραύστες σπάνε καρύδια? WTF από πότε», αναφώνησε άλλος.

Ένας άλλος χρήστης του TikTok έγραψε «Πιθανότατα ακούγεται πολύ χαζό αλλά “κάηκα” όταν το διαπίστωσα χθες».

Πώς ο καρυοθραύστης συνδέθηκε με τα Χριστούγεννα

Σύμφωνα με το Μουσείο Nutcracker, το οποίο είναι αφιερωμένο στους καρυοθραύστες, από τον 15ο αιώνα Γάλλοι και Άγγλοι ξυλογλύπτες δημιουργούσαν περίπλοκους καρυοθραύστες που θύμιζαν διάφορες μορφές ζώων ή και ανθρώπων.

Ωστόσο, η μορφή του καρυοθραύστη που μας είναι σήμερα περισσότερο οικεία, η οποία θυμίζει παιδικό στρατιωτάκι με κουμπωτό σακάκι και καπέλο, δεν υπήρχε μέχρι τον 19ο αιώνα.

kariothrafstes

Ο Γερμανός ξυλουργός Wilhelm Füchtner, γνωστός ως «ο πατέρας του καρυοθραύστη», ήταν ο πρώτος που έκανε την παραγωγή αυτού του καρυοθραύστη το 1872, χρησιμοποιώντας ως πηγή έμπνευσης τον καρυοθραύστη από την ιστορία του Heinrich Hoffmann με τίτλο «Ο βασιλιάς Καρυοθραύστης και ο φτωχός Reinhold».

kariothrafstis1

Μπορεί ο Wilhelm Füchtner  να έφτιαξε τον πρώτο καρυοθραύστη που θυμίζει… Χριστούγεννα, ωστόσο «Ο Καρυοθραύστης» του ρώσου συνθέτη Pyotr Ilyich Tchaikovsky, ένα μπαλέτο σε δύο πράξεις και τρεις σκηνές, η σύνθεση του οποίου έγινε το 1892, είναι αυτός που καταφέρνει να ξαναζωντανεύει κάθε χρόνο την ίδια εποχή το ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη φιγούρα.

Το μπαλέτο αυτό αποτελεί και την αιτία που ο καρυοθραύστης έχει συνδεθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό με την περίοδο των Χριστουγέννων.

Με πληροφορίες από New York Post