Η Ελλάδα κατατάσσεται στους ταξιδιωτικούς προορισμούς χαμηλού κινδύνου από τη γερμανική εταιρεία A3M στη λίστα της με τις πιο επικίνδυνες και τις ασφαλέστερες χώρες για ταξίδια το 2023.

Ειδικότερα, στον σχετικό χάρτη που δημοσιεύει η A3M στην ιστοσελίδα της υπάρχουν πέντε χρωματικές διαβαθμίσεις, που κυμαίνονται από το σκούρο κόκκινο (δηλαδή «πολύ υψηλός κίνδυνος») έως το σκούρο πράσινο («πολύ χαμηλός κίνδυνος») και εξαιρουμένων ελάχιστων ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Φινλανδία) και του Καναδά, η Ελλάδα περιλαμβάνεται σε εκείνες με ανοικτό πράσινο χρώμα («χαμηλός κίνδυνος») μαζί με την πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών, τις ΗΠΑ, την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία και ορισμένες άλλες χώρες.

Ο χάρτης παρέχει επισκόπηση των κινδύνων σε όλες τις περιοχές του κόσμου
risk

Άλλοι δημοφιλείς ταξιδιωτικοί προορισμοί όπως η Τουρκία ή η Νότια Αφρική έχουν κίτρινο χρώμα, δηλαδή το ταξίδι εκεί συνδέεται με αυξημένους κινδύνους, αλλά είναι δυνατό χωρίς ιδιαίτερες προφυλάξεις.

Κίνδυνοι μπορεί να προκύψουν, για παράδειγμα, από την αυξημένη βίαιη εγκληματικότητα ή μια συγκεκριμένη υγειονομική κατάσταση ή φυσικές καταστροφές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι επισκέψεις σε κόκκινες ή σκούρες κόκκινες χώρες (π.χ. Ουκρανία) είναι εφικτές μόνο με σημαντικούς περιορισμούς, εάν δεν μπορούν να αποφευχθούν. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να λαμβάνονται ενδελεχείς προφυλάξεις για ένα ταξίδι σε μια τέτοια περιοχή, όπως μια έννοια ασφάλειας.

Οι αναλυτές της γερμανικής εταιρείας αναζητούν καθημερινά στοιχεία και πληροφορίες και ανανεώνουν τις εκτιμήσεις κινδύνου. Μεταξύ των πελατών της A3M περιλαμβάνονται επιχειρήσεις του ταξιδιωτικού κλάδου, που πρέπει να είναι ενήμερες για τις τελευταίες εξελίξεις, όχι μόνον για πολέμους, αλλά και για πολιτικές αναταραχές, διαδηλώσεις, ακραία καιρικά φαινόμενα, τσουνάμι, σεισμούς, πλημμύρες, εγκληματικότητα, τρομοκρατία και άλλους παράγοντες.

Η Ελλάδα 5η στις προτιμήσεις των Βρετανών τουριστών για το 2023

Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ABTA), η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών που σκέφτονται να επισκεφθούν φέτος οι Βρετανοί. Στην πρώτη θέση φιγουράρει η Ισπανία και ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ την δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Αυστραλία, η Τουρκία και η Κύπρος.

Τα περιοριστικά μέτρα στις εκτός συνόρων μετακινήσεις στη διάρκεια της πανδημίας φαίνεται ότι ενίσχυσαν την όρεξη των Βρετανών για τα ταξίδια, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ABTA το 66% των ερωτηθέντων είπε ότι οι διακοπές είναι πολύ σημαντικές και πολλοί σκοπεύουν να δώσουν εκεί προτεραιότητα φέτος, έναντι άλλων δαπανών, όπως τα γεύματα σε εστιατόρια, οι δραστηριότητες αναψυχής ή η αγορά νέων ρούχων.

Σύμφωνα με ταξιδιωτικούς πράκτορες, φέτος αναμενόταν ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση κρατήσεων, καθώς οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν ένα κλίμα δυσαρέσκειας στη χώρα τους, με απεργίες και συνεχείς αναφορές δυσχερειών λόγω της ακρίβειας.

Όπως λένε, παρά τα οικονομικά προβλήματα όποιος μπορεί να πληρώσει για διακοπές στο εξωτερικό θα το κάνει ως προτεραιότητα έναντι άλλων δαπανών για λόγους ψυχολογίας.

Επιπλέον, είναι η πρώτη χρονιά μετά από την πανδημία που μπήκε χωρίς κανέναν περιορισμό για τους Βρετανούς.