Το εργοτάξιο της ΑΚΤΩΡ, για την κατασκευή του οδικού έργου ΝΕΑΠΟΛΗ – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΒΟΑΚ, επισκέφθηκε σήμερα ο  Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδεία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή, του Υφυπουργού Υποδομών, κ. Γιώργου Καραγιάννη, του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΑΚΤΩΡ, κ. Γιώργου Συριανού.

 

Το έργο, προϋπολογισμού 157 εκατ. ευρώ,. αποτελεί μέρος του Βόρειου Οδικού Άξονα  Κρήτης (ΒΟΑΚ) που θα διασυνδέσει  τη δυτικότερη πόλη και λιμάνι, την Κίσσαμο με την ανατολικότερη, τη Σητεία και θα έχει συνολικό μήκος περίπου 300 χιλιόμετρα.

 

Η κατασκευή του νέου αυτού τμήματος με μήκος περί τα 14,5 χλμ. με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, συμπληρώνει ολοκληρωτικά τον αυτοκινητόδρομο, ενώ ταυτόχρονα τον μετατρέπει  σε κλειστό οδικό άξονα με τη βελτίωση και διαπλάτυνση του υφιστάμενου τμήματος Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος.

 

Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη και κατασκευή πλήρους δικτύου εγκάρσιων και παράπλευρων οδών, τέσσερεις ανισόπεδους κόμβους (Νεάπολης, Λιμνών, Λακωνίων και Αγίου Νικολάου), τέσσερεις γέφυρες διπλού κλάδου, μία γέφυρα μονού κλάδου, οκτώ κάτω διαβάσεις, πέντε έργα μερικής και ολικής κάλυψης λωρίδων κυκλοφορίας (Cut & Cover), διαμήκη τεχνικά έργα αντιστήριξης, γεωτεχνικά έργα αντιστήριξης πρανών ορυγμάτων, υδραυλικά έργα για την αποστράγγιση των οδών και την απορροή των oμβρίων, αλλά και έργα διευθέτησης ρεμάτων και χειμάρρων.

 

Το έργο του ΒΟΑΚ αποτελεί ένα σπουδαίο οδικό έργο τόσο για την Κρήτη όσο και για το σύνολο της χώρας,  συμβάλλοντας σημαντικά στη διασφάλιση και προώθηση ασφαλών οδικών αρτηριών αλλά και στην ευρύτερη Περιφερειακή ανάπτυξη. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο οδικό έργο που  έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2021.