Τα παιχνίδια είναι ένα σημαντικό και διασκεδαστικό μέρος της ανάπτυξης κάθε παιδιού. Αλλά μπορεί να ενέχουν και κινδύνους. Ο πνιγμός είναι ένας κίνδυνος για παιδιά ηλικίας 3 ετών και κάτω, επειδή σε αυτή την ηλικία τα παιδιά τείνουν να βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους. Επομένως, είναι σημαντικό οι γονείς να ελέγχουν τα παιχνίδια των παιδιών τους και να τα επιβλέπουν όταν παίζουν.

Κατά την αγορά των παιχνιδιών για το μωρό, το νήπιο και τα παιδιά σας, φροντίστε να επιλέξετε παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα από ασφαλή υλικά και που δεν έχουν μικρά κομμάτια που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού.

Επιλέξτε παιχνίδια με τα οποία τα παιδιά σας θα απολαμβάνουν να παίζουν.

Επίσης, επιλέξτε παιχνίδια που θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να μάθουν και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και φυσικά να είναι ανθεκτικά.

Τα επιλεγμένα παιχνίδια πρέπει να πληρούν τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

Εκπαιδευτικά – Τα παιχνίδια που διδάσκουν στα παιδιά σας νέες δεξιότητες ή έννοιες είναι πάντα μια καλή επιλογή. Αναζητήστε παιχνίδια που προσφέρουν μια ποικιλία διαφορετικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, όπως παζλ, παιχνίδια και εργαλεία εκμάθησης.

Διασκέδαση – Είναι σημαντικό για τα παιδιά να διασκεδάζουν με τα παιχνίδια τους, γι’ αυτό φροντίστε να επιλέξετε αυτά που είναι ελκυστικά και διασκεδαστικά. Επιλέξτε παιχνίδια που προσφέρουν διαφορετικές επιλογές παιχνιδιού, όπως κούκλες με τις οποίες μπορείτε να ντυθείτε και να παίξετε ή αυτοκίνητα που μπορείτε να κάνετε αγώνες γύρω από μια πίστα.

Ασφαλές – Είναι σημαντικό να επιλέγετε παιχνίδια που είναι ασφαλή για να παίζουν τα παιδιά σας. Αναζητήστε παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα από στιβαρά υλικά και δεν έχουν μικρά κομμάτια που θα μπορούσαν να καταποθούν ή να πνιγούν.

Κατάλληλα για την ηλικία – Είναι σημαντικό να επιλέγετε παιχνίδια που είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού σας. Επιλέξτε παιχνίδια που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες του παιδιού σας και που θα το προκαλέσουν και θα το απασχολήσουν.

Για μωρά έως έξι μηνών που δεν μπορούν να δουν καθαρά τα χρώματα, τα ασπρόμαυρα σχέδια με ενδιαφέροντα μοτίβα θα τραβήξουν την προσοχή τους. Ιδανικά είναι οι καθρέφτες, οι συσκευές αναπαραγωγής μουσικής ή μουσικά παιχνίδια με φώτα, παπλώματα δραστηριότητας και χαλάκια παιχνιδιού/ πολυάσχολα γυμναστήρια με κρεμαστά παιχνίδια, πολύχρωμα δαχτυλίδια οδοντοφυΐας, βιβλία ή παιχνίδια με ποικίλες υφές αλλά και κουδουνίστρες.

Μεταξύ έξι και εννέα μηνών, βοηθήστε τα μωρά να καθίσουν μόνα τους. Σε αυτό το στάδιο, η ενθάρρυνση της εξερεύνησης είναι σημαντική, όπως και η ανάγνωση και η αναπαραγωγή μουσικής.

Μπορείτε να δοκιμάσετε: Σταθερό τραπέζι παιχνιδιού με μουσική, κουμπιά και μοχλούς για λειτουργία (πολλά από αυτά τα τραπέζια μπορούν να ρυθμιστούν προσθέτοντας ή αφαιρώντας πόδια – χρησιμοποιήστε το χωρίς πόδια για την κοιλιά, δύο πόδια για παιχνίδι σε καθιστή θέση και τέσσερα πόδια για όρθιες δραστηριότητες)
Στοίβαξη μπλοκ ή δαχτυλιδιών, επιτραπέζια βιβλίαμουσικά όργανα (πλήκτρο, ξυλόφωνο, ντραμς, ντέφι) δίνουν μεγάλη πολυαισθητηριακή ανατροφοδότηση, ενθαρρύνουν την ενασχόληση με τους άλλους, το τραγούδι και τη χρήση χεριών. Επίσης σε αυτή την ηλικία είναι κατάλληλα τα «Push and go» αυτοκίνητα ή τρένα  και άλλα παιχνίδια που κινούνται για να προωθήσουν την ανίχνευση και την περιβαλλοντική εξερεύνηση.

Μεταξύ των ηλικιών ενός και δύο, το μωρό σας θα είναι έτοιμο να πειραματιστεί με τον χώρο, να μάθει για τα χρώματα, τα σχήματα και τη συμμετρία. Τέτοιου είδους παιχνίδια είναι τα παζλ, τα παιχνίδια ταξινόμησης σχημάτων και τα παιχνίδια μάθησης.

Ολα τα βρεφικά παιχνίδια και ακόμα περισσότερα θα τα βρείτε στο SHOFPLIX.gr για να επιλέξετε όποιο εσείς θέλετε για το παιδί σας. Κάντε τις αγορές σας από την πλατφόρμα και επιλέξετε όποιο τρόπο πληρωμής επιθυμείτε. Ολα σας τα προϊόντα θα φτάσουν στο σπίτι σας σε όποιο σημείο της Ελλάδας και να βρίσκεστε.