Τα δικά της εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης με στόχο να ανταγωνιστεί την OpenAI και ειδικότερα το ChatGPT αναπτύσσει ο τεχνολογικός κολοσσός Apple χωρίς ωστόσο η εταιρεία να έχει καταλήξει σε μια σαφή στρατηγική για την κυκλοφορία της τεχνολογίας στους καταναλωτές.

Η Apple φαίνεται να εργάζεται αθόρυβα και να καταβάλλει σημαντική προσπάθεια για να βρει πώς να ενσωματώσει την τεχνολογία στα προϊόντα της.

Οπως σημειώνει άλλωστε το Bloomberg, η εταιρεία κατασκευής των iPhone έχει φτιάξει το δικό της πλαίσιο για τη δημιουργία μεγάλων γλωσσικών μοντέλων -τα συστήματα που βασίζονται στην καρδιά των ΑΙ όπως το ChatGPT και το Bard της Google -, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις προσπάθειες της εταιρείας.

Υπό αυτό το πρότζεκτ, γνωστό ως «Ajax», η Apple δημιούργησε επίσης μια υπηρεσία chatbot που ορισμένοι μηχανικοί αποκαλούν «Apple GPT».

Το Ajax τρέχει στο Google Cloud και κατασκευάστηκε με το Google JAX, το πλαίσιο μηχανικής εκμάθησης του γίγαντα αναζήτησης.

Η Apple αξιοποιεί τον Ajax για να δημιουργήσει μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και να χρησιμεύσει ως βάση για το εσωτερικό εργαλείο τύπου ChatGPT.

Προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο «APPLE GPT,» οι εργαζόμενοι πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση λαμβάνοντας στην συνέχεια την απαιτούμενη έγκριση. Όταν λάβουν έγκριση, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το chatbot ως web εφαρμογή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο εργαλείο δεν προορίζεται για δημόσια χρήση και έχει απλό σχεδιασμό.

Καθώς εταιρείες όπως η Google, η Microsoft και η Meta προχώρησαν γρήγορα στην κυκλοφορία προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης στο κοινό, η Apple παρέμεινε σιωπηλή στο μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης.

Σημειώνεται δε πως ο τεχνολογικός κολοσσός έχει κυκλοφορήσει λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης στα προϊόντα και τις εφαρμογές του εδώ και χρόνια και τώρα προσπαθεί να καλύψει τη ζήτηση των καταναλωτών για εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να βοηθήσουν σε εργασίες όπως η σύνταξη δοκιμίων και εικόνων.

Το πιο διάσημο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης του είναι το Siri, ο φωνητικός βοηθός που βοήθησε να ξεκινήσει η τάση μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας, αλλά οι κριτικοί ισχυρίζονται εδώ και πολύ καιρό ότι η Siri έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει.
Υπάρχει επίσης μια πιο έξυπνη έκδοση της αυτόματης διόρθωσης που έρχεται στις κινητές συσκευές της φέτος.

Στο iPhone 14 pro max η Apple παρουσίασε επίσης το Photonic Engine, το οποίο χρησιμοποιεί AI (τεχνητή νοημοσύνη) για να βελτιώσει τη φωτογραφία σε χαμηλό φωτισμό και στις τρεις κάμερες.

Η λειτουργία βίντεο είναι επίσης αναβαθμισμένη χάρη στην νέα λειτουργία Action. Να σημειωθεί δε πώς το iPhone 14 Pro έχει όλες αυτές τις δυνατότητες λογισμικού, αλλά με έναν νέο κύριο αισθητήρα 48MP που είναι επίσης 65% μεγαλύτερος από τον αισθητήρα του iPhone 13 Pro. Μπορεί να κάνει 2x οπτικό ζουμ από μόνο του, αλλά σε συνδυασμό με τον τηλεφακό 12MP 3x, μπορείτε να λάβετε μερικές από τις πιο ωραίες και ζωντανές φωτογραφίες με ζουμ.

Πάντως οι πληροφορίες λένε ότι η εταιρεία δεν θα είναι έτοιμη να κάνει μια «σημαντική ανακοίνωση σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη» μέχρι το 2024, η οποία ευθυγραμμίζεται άλλωστε και με τη δέσμευση του Διευθύνοντος Συμβούλου Tim Cook να ενσωματώσει τη τεχνητή νοημοσύνη στα προϊόντα της εταιρείας του μόνο αφού αναλύσει όλες τις πλευρές — ακόμα κι αν σημαίνει ότι είναι η μόνη εταιρεία που δεν κυκλοφορούν προϊόντα με την τεχνολογία για λίγο.