Η αγορά του καναπέ είναι μια από τις πιο σημαντικές επενδύσεις για το σαλόνι σας, την «καρδιά» του σπιτιού. Πρόκειται για έναν από τους πιο βασικούς χώρους του σπιτιού, αφού εκεί μπορείτε να χαλαρώνετε, να διαβάζετε, να τρώτε και να διασκεδάζετε, να απολαμβάνετε την παρέα των αγαπημένων σας, να παρακολουθείτε τηλεόραση, ακόμα και να… κοιμάστε ορισμένες φορές.

Επομένως είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να επιλέξετε τον καναπέ που θα μπορεί να σας συντροφεύει για χρόνια. Από την σωστή μέτρηση των χωρών σας μέχρι την επιλογή του καλύτερου πλαισίου και τη συλλογή υφασμάτινων δειγμάτων, αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν την αγορά σας:

Δοκιμάστε τον καναπέ πριν τον αγοράσετε

Ακριβώς όπως δοκιμάζετε διαφορετικά στρώματα όταν αναζητάτε ένα νέο, το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και με τους καναπάδες που σας ενδιαφέρουν περισσότερο. Ο μέσος καναπές έχει βάθος καθίσματος τουλάχιστον 60 εκατοστά, το οποίο δίνει άφθονο χώρο για ελιγμούς αν έχετε μακριά πόδια και σας επιτρέπει να τα ακουμπάτε αναπαυτικά πάνω του εάν είστε πιο κοντοί.

Αλλά τα βάθη των καθισμάτων ποικίλλουν, επομένως δοκιμάστε οπωσδήποτε διαφορετικά στυλ για να διασφαλίσετε ότι θα έχετε καλή υποστήριξη πλάτης. Όσον αφορά το ύψος του καθίσματος, τα περισσότερα σχέδια έχουν ύψος μεταξύ 45 cm και 50 cm. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος ύψος, οπότε και πάλι, δοκιμάστε για να βεβαιωθείτε ποιο ύψος σας ταιριάζει.

Εάν ο χώρος σας είναι πιο μικρός ή θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, τότε μπορείτε να επενδύσετε σε ένα ανάκλιντρο που θα πλαισιώνει αρμονικά τον καναπέ και την υπόλοιπη διακόσμηση στο σαλόνι σας.

Επενδύστε σε ένα καλό πλαίσιο

Επενδύστε δίχως δεύτερη σκέψη σε ένα ποιοτικό σκελετό για να διατηρηθεί ο καναπές σας σαν καινούργιος για χρόνια. Ένα πλαίσιο από μασίφ ξύλο είναι μια καλή επιλογή, αλλά να είστε προσεκτικοί με μια μεταλλική κατασκευή.

Παραγγείλτε δείγματα

Βλέποντας φυσικά δείγματα ενός καναπέ στο σαλόνι σας, θα είστε πιο σίγουροι για την επιλογή σας. Χωρίς δείγματα, μπορεί να είναι δύσκολο να κρίνουμε την κλίμακα επανάληψης ενός μοτίβου ή πώς το φως στο σαλόνι επηρεάζει το χρώμα ή τη γυαλάδα ενός υφάσματος.

Δείτε πολλά και διαφορετικά δείγματα χρωμάτων από ριχτάρια ή και ταπετσαρίες, εάν επανασχεδιάζετε ολόκληρο τον χώρο σας.

Προσέξτε τα μαξιλάρια

Να θυμάστε ότι αυτό που υπάρχει μέσα σε έναν καναπέ είναι εξίσου σημαντικό με αυτό που βλέπετε εξωτερικά. Όσον αφορά την πλάτη και το κάθισμα του καναπέ, τα μαξιλάρια με φτερά προσφέρουν καλύτερη άνεση αλλά θα χρειάζονται τακτικό γέμισμα, ενώ τα καθίσματα από αφρό ή ίνες μπορεί να ισιώσουν και να χάσουν το σχήμα τους με την πάροδο του χρόνου.

Η τέλεια λύση; Μπορείτε να συνδυάσετε φτερά και αφρό για να έχετε δομή και άνεση. Και μην ξεχνάτε τα διακοσμητικά μαξιλάρια που θα πρέπει να είναι εξίσου άνετα και υποστηρικτικά.

Πώς θα τον κρατήσετε καθαρό;

Αφού τον αγοράσετε, είναι λογικό να αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρηθεί σαν καινούργιος για όσο το δυνατόν περισσότερο. Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε περιλαμβάνουν:

  • Προστατέψτε τον με κάλυμμα: Προστατέψτε τους καναπέδες σας με καλύμματα ή ριχτάρια που είναι φτιαγμένα με υφάσματα που πλένονται. Αυτό θα προσφέρει προστασία από λεκέδες και διαρροές, ειδικά εάν έχει ανοιχτόχρωμα υφάσματα.
  • Καθαρίστε τον με ηλεκτρική σκούπα: Η ηλεκτρική σκούπα είναι ιδανική για τακτικό καθαρισμό καθώς αφαιρεί τη σκόνη, τα ακάρεα σκόνης, τα αλλεργιογόνα και το τρίχωμα των κατοικίδιων. Χρησιμοποιήστε τα εξαρτήματα ταπετσαρίας της ηλεκτρικής σκούπας για τον καθαρισμό των καθισμάτων του καναπέ και της βάσης των καναπέδων, ενώ το μακρόστενο εξάρτημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό των γωνιών.