Το τζάκι πάντα δημιουργεί μια όμορφη ατμόσφαιρα σε κάθε σπίτι, εκτός φυσικά από την ζεστασιά που προσφέρει.

Όμως, κάθε τζάκι χρειάζεται μια καλή συντήρηση, για να μπορεί να είναι καθαρό, να λειτουργεί σωστά και να μην δημιουργεί περίεργες μυρωδιές μέσα στο σπίτι.

Είναι λοιπόν σημαντικό να ξέρουμε όσα χρειάζονται για να μπορούμε να διατηρήσουμε το τζάκι και την καμινάδα καθαρά. Έτσι θα μπορούμε να αναπνέουμε καθαρό, ποιοτικό αέρα.


Καθαρισμός καμινάδας


Οι φωτιές από καυσόξυλα δεν είναι καθαρές. Όταν το ξύλο καίγεται, απελευθερώνει ρύπους που κολλάνε στο εσωτερικό της καμινάδας. Το πισσέλαιο είναι μία λαδερή μαύρη ουσία, υποπροϊόν της καύσης του ξύλου. Κολλάει στην καμινάδα και παραμένει εκεί ώσπου να απομακρυνθεί.

Ακόμα, οργανικά εύφλεκτα θραύσματα μπαίνουν στην καμινάδα από τον αέρα. Σε συνδυασμό με την θερμότητα και το πισσέλαιο, ο κίνδυνος να πάρει η καμινάδα τζακιού φωτιά είναι μεγάλος.

Οι φωτιές της καμινάδας ακούγονται σαν σπάσιμο κλαριών και μικρές εκρήξεις. Οι ρύποι που έχουν συσσωρευτεί σε αυτήν, πέφτουν μέσα στο τζάκι και λερώνουν το σπίτι. Μεγάλο κίνδυνο αποτελεί η πιθανότητα τα κομμάτια ρύπων να καίγονται ταυτόχρονα.

Στην άσχημη στιγμή μίας τέτοιας φωτιάς, ο ιδιοκτήτης είναι σχεδόν ανίκανος να την αντιμετωπίσει. Χρειάζεται να σβηστεί με νερό από την πυροσβεστική, από πάνω προς τα κάτω.


Πότε πρέπει να καθαρίσετε την καμινάδα του τζακιού σας


Οι καμινάδες θα πρέπει να καθαρίζονται το αργότερο μέχρι τις αρχές φθινοπώρου, πριν χρειαστεί να ανάψετε το τζάκι. Αν επιλέξετε να την καθαρίστε μόνοι σας, η καλύτερη περίοδος είναι τα μέσα καλοκαιριού. Τότε υπάρχει λιγότερο υγρασία και ήπιες συνθήκες για να γίνει καθαρότερη δουλειά.

Επιπρόσθετα στους προγραμματισμένους καθαρισμούς καμινάδας, θα πρέπει να την καθαρίσετε αν παρατηρήσετε ότι κατά τη διάρκεια της φωτιάς ότι στο τζάκι πέφτει κάπνα.

Επίσης αν δείτε ρύπους σε σχήμα κυψέλης να δημιουργούνται μέσα στην καμινάδα.

Το ίδιο ισχύει αν καίτε πολλά τεχνητά και ποτισμένα με φάρμακα ξύλα ή αν ανάβετε πολύ συχνά το τζάκι.


Χρήσιμες συμβουλές


Ο καθαρισμός που αφορά την καμινάδα τζακιού είναι δουλειά βρόμικη, χρονοβόρα και ελαφρώς επικίνδυνη. Προτείνουμε να τον αναθέσετε σε κάποιο συνεργείο καθαρισμού εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με ανάλογες εργασίες.

Σε περίπτωση που αποφασίσετε να το κάνετε μόνοι σας, η ασφάλεια είναι το κυριότερο σημείο της προσοχής σας. Εφοδιαστείτε με μάσκες προσώπου και μία σταθερή σκάλα. Εξοικειωθείτε με την χρήση τους πριν ξεκινήσετε.

Θα χρειαστείτε υπομονή και αφοσίωση σε αυτό που κάνετε. Προτείνουμε ισχυρά να καθαρίστε την καμινάδα σας όταν δεν έχετε προγραμματίσει τίποτα για τις επόμενες 3-4 ώρες της ημέρας.