Η διατροφή παίζει ξεκάθαρα ρόλο στον καθορισμό των επιπέδων χοληστερόλης σας. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν αρκετά τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν την κακή χοληστερίνη. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα «καλά λιπαρά» αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά.

Ορισμένα τρόφιμα που μειώνουν τη χοληστερόλη παρέχουν μια καλή δόση διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες δεσμεύουν τη χοληστερόλη και τις πρόδρομές της ουσίες στο πεπτικό σύστημα και τις απομακρύνουν από το σώμα προτού τεθούν στην κυκλοφορία.

Άλλα παρέχουν πολυακόρεστα λίπη, τα οποία μειώνουν άμεσα την LDL, ή την «κακή» χοληστερόλη. Και αυτά με φυτικές στερόλες και στανόλες εμποδίζουν το σώμα να απορροφήσει τη χοληστερόλη.


Τρόφιμα που ρίχνουν την κακή χοληστερόλη


Ένας εύκολος τρόπος για να ξεκινήσετε να μειώνετε τη χοληστερόλη είναι να επιλέξετε πλιγούρι βρώμης ή ένα κρύο δημητριακό με βάση τη βρώμη για πρωινό. Σας δίνει ένα έως δύο γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών. Προσθέστε μια μπανάνα ή μερικές φράουλες για άλλο μισό γραμμάριο.

Τα φασόλια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες. Χρειάζονται επίσης λίγο χρόνο για να αφομοιώσει το σώμα, που σημαίνει ότι αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά από ένα γεύμα. Αυτός είναι ένας λόγος που τα φασόλια είναι μια χρήσιμη τροφή για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αμύγδαλων, καρυδιών, φιστικιών και άλλων ξηρών καρπών κάνει καλό στην καρδιά. Η κατανάλωση λίγων ξηρών καρπών την ημέρα μπορεί να μειώσει ελαφρώς την LDL, της τάξης του 5%. Οι ξηροί καρποί έχουν επίσης πρόσθετα θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την καρδιά με άλλους τρόπους.

Τέλος, η κατανάλωση ψαριού δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει την χοληστερόλη με δύο τρόπους: Τα ωμέγα-3 στα ψάρια μειώνουν τα τριγλυκερίδια στην κυκλοφορία του αίματος και προστατεύουν την καρδιά βοηθώντας στην πρόληψη της εμφάνισης μη φυσιολογικών καρδιακών ρυθμών.