Λεφτά που θα μπορούσαν να αγοράσουν ένα σπίτι για ένα μπουκαλάκι, οι λάτρεις των ακριβών, των πανάκριβων, αρωμάτων δεν τσιγκουνεύονται και στο χρηματιστήριο της μόδας και της καλής ζωής οι τιμές έχουν πάρει τον ανήφορο.

«Το πιο ακριβό άρωμα στον κόσμο»

Το Ιμπέριαλ Μάτζεστι του Κλαίβ Κρίστιαν πωλείται στα 435.000 δολάρια όπως γραφεί και το μπουκαλάκι είναι το πιο ακριβό άρωμα στον κόσμο.

Αν είστε από αυτούς που θα πουν «πιάσε μια ντουζίνα» χάσατε γιατί μόνο 10 μπουκαλάκια έχουν φτιαχτεί και μόνο οι πελάτες του οίκου έχουν την δυνατότητα να τα παραγγείλουν, και μάλιστα τα έχουν παραγγείλει και πιο συγκεκριμένα τα 7 μπουκάλια ενώ 3 έχουν κρατηθεί και εκτίθεται από τον οίκο αρωμάτων.

«Το ίδιο το μπουκάλι είναι από γυαλιστερό κρύσταλλο και στο χρυσό κολάρο 18 καρατίων, φωλιάζει ένα λευκό διαμάντι πέντε καρατίων. Τόσο πολύτιμο είναι το μπουκάλι που φτιάχτηκαν μόλις δέκα από αυτά. Τα επτά αγοράστηκαν από ιδιώτες συλλέκτες και 3 περιοδεύουν στον κόσμο ως μέρος της ειδικής συλλογής του Clive Christian».

«Καλπάζει» η αγορά πολυτελών ειδών

Η αγορά πολυτελών ειδών καλπάζει και οι εταιρείες που ασχολούνται με την καλή ζωή βλέπουν τα κέρδη να αυξάνονται κάθε χρόνο.

«Ένα νέο ρεκόρ ύψους 1,5 τρις ευρώ για την παγκόσμια αγορά ειδών πολυτελείας αναμένεται να καταγραφεί το 2023, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν όλο και περισσότερες εμπειρίες πολυτέλειας. Στον τομέα της ομορφιάς, με κινητήρια δύναμη το μακιγιάζ και τα αρώματα, παρατηρείται μια θετική δυναμική που έχει ευνοηθεί από το αναδυόμενο «φαινόμενο του κραγιόν» στην Αμερική και την Ευρώπη», γράφει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος.

Το μπουκάλι του μισού εκατομμύριου έχει 500 ml ενώ μικρότερες συσκευασίες έχουν από 600 – 2000 €.

Τώρα μισοτιμής στα περίπου 225.000 δολάρια άλλο ένα άρωμα του ιδίου κατασκευαστή με το πολυτελέστατο μπουκαλάκι του να είναι το μόνο μπουκάλι που έχει πάρει επίσημη άδεια να επιδεικνύει το εμβληματικό στέμμα της Βασίλισσας Βικτώριας. Το περιεχόμενο στα 30 ml me τόνους μεταξύ άλλων περγαμόντου και μανταρινιού Σικελίας

Στην ίδια τιμή αλλά διπλάσια ποσότητα το επόμενο άρωμά 235.000 για 75 ml:

«Κυκλοφόρησε το 2014, το Opera Prima από την Bulgari είναι ένα υπέροχο αριστούργημα με τιμή 235.000 $ ΗΠΑ. Το πλούσιο άρωμα μαγεύει με τη φρουτώδη ουσία του, που τονίζεται από τις έντονες νότες της λεμονιάς και του άνθους πορτοκαλιάς. Η οπτική γοητεία του αρώματος είναι εξίσου δελεαστική. Σχεδιασμένο από τον Ιταλό λάτρη του γυαλιού Venini, η πολυτελής φιάλη διαθέτει πινελιές κιτρίνης, αμέθυστου και διαμαντιών».

Στα 57.000 τα 100 ml της πολυτελούς εκδόσεως του Million Paco Rabane στα 89.000 τα 200ml του VI Gianni Vive Sulman.

Πολυτελείς κολόνιες σε τιμές εκατομμυρίων

Αν νομίζεται πως είναι πανάκριβο ένα άρωμα του μισού εκατομμυρίου, μόλις το 2021 το «Βήμα» παρουσίαζε αυτό :

«Πληροφορηθείτε πως ένα μπουκάλι «Golden Delicious» της DKNY, σχεδιασμένο από τον κοσμηματοπώλη Martin Katz με σχεδόν 3.000 πολύτιμους λίθους – συμπεριλαμβανομένων 2.700 διαμαντιών και 183 κίτρινων ζαφειριών – πουλήθηκε σε φιλανθρωπική δημοπρασία τον Δεκέμβριο του 2011 για 1 εκατομμύριο δολάρια. Και ακόμη και τώρα, κάπου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ίσως μπορείτε ακόμα να «κλέψετε» μια ματιά (ή έναν πολύτιμο ψεκασμό) στο σπάνιο «Shumukh» από τον οίκο The Spirit of Dubai Parfums by Nabeel, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ανατολίτικης χλιδής ύψους σχεδόν 2 μέτρων, πλαισιωμένο με διαμάντια και μαργαριτάρια, το οποίο είχε τιμή 1,295 εκατομμύρια δολάρια όταν έκανε το ντεμπούτο του την άνοιξη του 2019».

Το μπουκαλάκι του 1,3 εκατομμυρίων είναι αυτό:

«Η τσουχτερή τιμή εξηγείται κυρίως από το επικαλυμμένο με πολύτιμους λίθους δοχείο ύψους 1,97 μέτρων που περιλαμβάνει σχεδόν 2,5 κιλά χρυσού και σχεδόν 6 κιλά ασήμι, τα οποία είναι όλα σετ με διαμάντια – 38,55 καράτια – τοπάζι και μαργαριτάρια».

Συλλεκτες, λάτρεις της καλής ζωής ή ακόμα και επενδυτές συνωστίζονται για να αποκτήσουν ένα από τα πολυτελή αρώματα που βάζουν τον πήχη της πολυτέλειας σε νέα επίπεδα.