Οι γιορτές τελείωσαν, αλλά άφησαν πίσω τους μερικά παραπανήσια κιλάκια!

Τα βήματα αυτά θα επαναπρογραμματίσουν τον οργανισμό σας και θα του δώσουν την ευκαιρία να αξιοποιήσει την επιπλέον αποθηκευμένη ενέργεια των γιορτών.

1. Αποφύγετε τους απλούς υδατάνθρακες

Η αυξημένη κατανάλωση απλών υδατανθράκων (ζάχαρη, γλυκά, λευκό ρύζι, λευκό ψωμί, ζυμαρικά) την περίοδο των εορτών επιβάρυνε τον οργανισμό μας με επιπλέον θερμίδες και τον ώθησε στην υπερπαραγωγή ινσουλίνης. Τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης με τη σειρά τους οδηγούν στη γρήγορη αποθήκευση της ενέργειας υπό μορφή λίπους. Μια καλή τακτική λοιπόν είναι να αποφύγουμε τα γλυκά και τους απλούς υδατάνθρακες και να εντάξουμε στο καθημερινό διαιτολόγιο μας τους σύνθετους υδατάνθρακες. Προτιμήστε ψωμί ολικής αλέσεως ή πολύσπορο, κριθαρένια παξιμάδια, πλιγούρι, αναποφλοίωτο ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης, κινόα, όσπρια, κεχρί, καλαμπόκι, φαγόπυρο και βρώμη.

2. Μειώστε την κατανάλωση νατρίου και αυξήστε την κατανάλωση καλίου

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού (νάτριο) μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών. Με την αποφυγή του και με μια παράλληλη αύξηση της πρόσληψης καλίου θα επανέλθει η ισορροπία των υγρών του σώματος σας και θα μειωθεί το φούσκωμα. Τρόφιμα πλούσια σε κάλιο είναι: ο μαιντανός, τα ρεβίθια, οι σταφίδες, οι φακές, οι ηλιόσποροι, τα κάστανα, τα ξερά δαμάσκηνα, τα πουλερικά, οι μπανάνες, τα εσπεριδοειδή, το σουσάμι, ο αρακάς, οι ντομάτες, τα φασόλια, το γάλα και τα πράσα.

3. Τρώτε συχνά και την κατάλληλη ώρα

Αποφύγετε να τρώτε 3-4 ώρες πριν πέσετε για τον βραδινό σας ύπνο και προσπαθήστε να καταναλώνετε 3 κύρια γεύματα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ) και 2 ενδιάμεσα σνακ. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσετε τις καύσεις σας και θα τονώσετε το μεταβολισμό σας.

4. Μειώστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών

Περιορίστε όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών από το μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα βούτυρα. Αντ' αυτού, προτιμήστε πηγές μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων όπως είναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, τα λιπαρά ψάρια και οι μαργαρίνες.

5. Διαλέξτε έξυπνα πρωτεΐνη

Οι πρωτεΐνες διεγείρουν την έκκριση γλυκαγόνης, μιας ορμόνης που περιορίζει την αίσθηση της όρεξης, αυξάνει το μεταβολισμό και κινητοποιεί το αποθηκευμένο λίπος προς αξιοποίηση. Προσπαθήστε να τρώτε μια πηγή πρωτεΐνης σε κάθε σας γεύμα. Επιλέξτε πουλερικά χωρίς πέτσα, άπαχα ή ημιάπαχα γαλακτοκομικά, αυγά, θαλασσινά, ψάρια, άπαχα μέρη μόσχου ή χοίρου, ξηρούς καρπούς και όσπρια.

6. Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν αυτού του είδους τα τρόφιμα θα ενισχύσουν τον μεταβολισμό σας και θα καλύψουν τυχόν ελλείψεις. Οι φυτικές ίνες θα επιβραδύνουν την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων, θα μειώσουν το αίσθημα της πείνας και θα αυξήσουν το μεταβολισμό σας. Προσπαθήστε να τρώτε τουλάχιστον 4-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ανά ημέρα.

7. Ενυδατωθείτε

Φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον 1-1½ λίτρο νερό την ημέρα. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα ενυδατώσετε τον οργανισμό σαν και θα τον βοηθήσετε να αποβάλει τις τοξίνες των εορτών.

8. Καταναλώστε τρόφιμα που "καίνε" το λίπος

Αν και δεν υπάρχουν μεμονωμένα τρόφιμα που "καίνε" το λίπος, η κατανάλωση κάποιων τροφίμων σε ένα σωστά σχεδιασμένο διαιτολόγιο μπορεί να ευνοήσει την απώλεια βάρους. Συμπεριλάβετε στη καθημερινή σας διατροφή ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω τρόφιμα και ποτά: καφές, πράσινο τσάι, κανέλα, ανανά, λεμόνι, σκόρδο, κρεμμύδια, καρότα, αβοκάντο, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, κολοκυθάκια, μανιτάρια, σπιτικό ποπ κορν, κεφίρ, κινόα, γιαούρτι, καυτερές πιπεριές, γκρέιπφρουτ, μήλα, αχλάδια, κεράσια, αγγούρια, μανταρίνια, ωμά λαχανικά, γλυκοπατάτες, αυγά, βρώμη, μπαλσάμικο ξύδι, ξηρούς καρπούς, άπαχο γάλα, ψάρια και όσπρια.