Περπάτημα και ποδήλατο, μετακινήσεις εξαρτώμενες από την ανθρώπινη αντοχή, είναι προφανώς βολικές κυρίως για μικρές αποστάσεις.

Ενσωματώνοντας ακόμη και σχετικά σύντομες περιόδους άσκησης, κατά τις καθημερινές μετακινήσεις, φαίνεται να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Internal Medicine. Το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά πανεπιστήμια του κόσμου.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα της υγείας και της φυσικής κατάστασης δραστήριων ανθρώπων, που περπατούν ή χρησιμοποιούν ποδήλατο για να πάνε στην εργασία τους, σε σχέση με ανθρώπους που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνδρες και οι γυναίκες που σχετίζονταν με την ενεργητική μετακίνηση (active commuting), δηλαδή τη σωματική άσκηση όπως ποδηλασία ή περπάτημα ως τρόπος μετακίνησης προς και από την εργασία, είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ φυσικής κατάστασης, σε σχέση με εκείνους που χρησιμοποιούσαν κάποιο μέσο μεταφοράς.

Επιπλέον οι άνδρες είχαν χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, καλύτερα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, αρτηριακής πίεσης και ινσουλίνης σε σχέση με τις γυναίκες. Όπως σημειώνει η Penny Gordon-Larsen, επικεφαλής της μελέτης που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα, «δεν γνωρίζουμε τον ακριβή λόγο που οι γυναίκες δεν αποκομίζουν τα ίδια οφέλη με τους άνδρες, παρόλα αυτά μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν ασκούνται το ίδιο έντονα ή μετακινούνται σε μικρότερες αποστάσεις. Όμως καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι και στα δυο φύλα, βλέπουμε σημαντικά οφέλη στην υγεία τους με την ενεργητική μετακίνηση».