Η υπηρεσία messaging WhatsApp του Facebook έχει μπλοκαριστεί μερικώς στην Κίνα, στο πλαίσιο λογοκρισίας από την κυβέρνηση, μεταδίδει το Bloomberg.

Πολλοί χρήστες της υπηρεσίας στην ασιατική χώρα έκαναν λόγο για διακοπές στη λειτουργία του WhatsApp από τη Δευτέρα το βράδυ. Μέχρι την Τρίτη το πρωί, οι χρήστες είχαν στραφεί σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter για να καταγγείλουν ότι φωτογραφίες και αρχεία ήχου -μια μορφή που χρησιμοποιείται ευρέως στην Κίνα- δεν αποστέλλονται.

Το WhatsApp δεν είναι υπεύθυνο για το μπλοκάρισμα, τόνισε μια πηγή που γνωρίζει την υπόθεση και την οποία επικαλείται το πρακτορείο. Η εταιρία αρνήθηκε να σχολιάσει.

«Οι κινεζικές αρχές θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν όλη την επικοινωνία στο ίντερνετ», επεσήμανε ο Charlie Smith, συνιδρυτής της GreatFire.org που παρακολουθεί τέτοιου είδους μπλοκαρίσματα.

«Μπλοκάροντας το WhatsApp, περιορίζουν τις επιλογές που έχουν οι Κινέζοι για να στείλουν προσωπικά μηνύματα και κρυπτογραφημένη επικοινωνία, και εξαναγκάζουν όλο και περισσότερους χρήστες να υιοθετήσουν το WeChat ως εφαρμογή για τα μηνύματά τους», εξήγησε.

Αν και τα μηνύματα του WhatsApp είναι κρυπτογραφημένα, το WeChat δεν είναι κρυπτογραφημένο και λογοκρίνεται σε υπερβολικό βαθμό, διευκρίνισε ο ειδικός. Στο WeChat, μια τρομερά δημοφιλή εφαρμογή μηνυμάτων της κινεζικής Tencent Holdings, απαιτείται από τον κόσμο να χρησιμοποιεί το πραγματικό του όνομα. «Είναι μέρος του μεγαλύτερου σχεδίου λογοκρισίας», ανέφερε ο Smith.

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι οι κινεζικές αρχές εντείνουν το τελευταίο διάστημα τη λογοκρισία στα social media και στις πλατφόρμες messaging, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος -ένα πολιτικά ευαίσθητο γεγονός, που πιθανότατα θα παγιώσει την εξουσία του προέδρου Ξι Ζινπίνγκ.

Ως εκ τούτου, κάποιοι χρήστες έχουν αρχίσει να βασίζονται περισσότερο σε εικονικά, ιδιωτικά δίκτυα, μια τεχνολογία που τους επιτρέπει να στέλνουν τα δεδομένα τους στο εξωτερικό για να παρακάμψουν το μπλοκάρισμα -αν και η κινεζική κυβέρνηση έχει αρχίσει την καταστολή και αυτών των εργαλείων τελευταία.

Στην Κίνα, το WhatsApp χρησιμοποιείται από έναν σχετικά μικρότερο αριθμό ανθρώπων σε σύγκριση με το WeChat της Tencent, ενώ προτιμάται από πολλούς γιατί λογοκρίνεται λιγότερο σε σχέση με την κινεζική εφαρμογή.