Πώς μπορώ να κολλήσω τον ιό;

Ο ιός HPV μολύνει τους βλεννογόνους του σώματος και μεταδίδεται κυρίως  μέσω της σεξουαλικής επαφής αλλά και με την απλή επαφή με μολυσμένο δέρμα ή αντικείμενα.

AdTech Ad

Αν κολλήσω τον ιό, τί μπορεί να μου συμβεί;

Οι περισσότερες γυναίκες θα μολυνθούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ωστόσο η μόλυνση από τον ιό συνήθως δεν προκαλεί βλάβες.

Όταν αυτές εμφανίζονται διακρίνονται κυρίως σε δυο κατηγορίες:

  1. Τα κονδυλώματα, καλοήθεις δηλαδή αλλοιώσεις του δέρματος, οι οποίες μοιάζουν με μικρές ελίτσες.
  2. Τις προκαρκινικές αλλοιώσεις (δυσπλασία) του τραχήλου της μήτρας, αλλοιώσεις δηλαδή, οι οποίες, αν παραμεληθούν, μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αυτές διακρίνονται σε αλλοιώσεις χαμηλού, μετρίου και υψηλού βαθμού.

Εμφάνισα κονδυλώματα, μήπως ο σύντροφος μου δεν είναι πιστός;

Ο παραπάνω τρόπος σκέψης δεν είναι σωστός. Ο ιός μπορεί να έχει μεταδοθεί από παλαιότερο σύντροφο και να έχει παραμείνει ανενεργός για πολλά χρονιά μέσα στο σώμα. Παράλληλα, η μετάδοση του ιού δεν γίνεται αποκλειστικά με τη σεξουαλική επαφή.

Ο ιός θα παραμείνει μέσα μου για πάντα;

Σωστά, ο ιός παραμένει στο σώμα για πάντα. Ωστόσο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το ανοσοποιητικό σύστημα καταφέρνει και τον διατηρεί ανενεργό.

Τώρα που έχω τον ιό, θα μολύνω κάθε σύντροφό μου; Πρέπει να χρησιμοποιούμε πάντα προφυλακτικό;

Μολυσματικές είναι μόνο οι βλάβες. Γυναίκες χωρίς κονδυλώματα και χωρίς δυσπλασία είναι εξαιρετικά σπάνιο να μολύνουν τους συντρόφους τους.

Έχω τον ιό HPV. Πόσο μεγάλη είναι η πιθανότητα να εμφανίσω καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Η πιθανότητα είναι γενικά πολύ μικρή και εξαρτάται κυρίως από τον τύπο του ιού από τον οποίο έχει μολυνθεί κάποια γυναίκα και από το αν σε συνεννόηση με τον ιατρό της προβαίνει σε τακτικές εξετάσεις πρόληψης της ασθένειας.

Πώς μπορεί να εντοπιστεί έγκαιρα κάποιο πρόβλημα;

Ο προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει την πραγματοποίηση Τεστ Παπανικολάου. Για γυναίκες μεγαλύτερες των 30 ετών υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονης πραγματοποίησης τεστ για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων υψηλής επικινδυνότητας (HPV high risk Test). Και τα δύο τεστ πραγματοποιούνται μέσω λήψης τραχηλικού επιχρίσματος.

Τί είναι η κολποσκόπηση;

Ένα παθολογικό τεστ Παπανικολάου ή HPV hr Test οφείλει συχνά να ακολουθηθεί από ειδικό κολποσκοπικό έλεγχο, ο οποίος θα διενεργηθεί από ιατρό εξειδικευμένο στον τομέα αυτόν.

Ο ιατρός παρατηρεί με ένα μικροσκόπιο την επιφάνεια του αιδοίου, του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας και αναζητεί προκαρκινικές αλλοιώσεις, στις οποίες μπορεί να οφείλεται ένα παθολογικό τεστ Παπανικολάου ή HPV hr Test. Οι προκαρκινικές αυτές αλλοιώσεις εντοπίζονται πολύ πριν καταστούν επικίνδυνες για την ασθενή.

Πώς αντιμετωπίζεται η υψηλόβαθμη δυσπλασία; Τί συνέπειες έχει ένα πιθανό χειρουργείο;

Μέχρι πρότινος, η αντιμετώπιση της υψηλού βαθμού δυσπλασίας συνίστατο στην κωνοειδή εκτομή μικρού μέρους του τραχήλου της μήτρας. Στις μέρες μας, με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ηλεκτροχειρουργικής (εκτομή LEEP) και χειρουργικής λέιζερ, απομακρύνονται πολύ λιγότεροι ιστοί και μόνο οι περιοχές εκείνες, οι οποίες πάσχουν, καθιστώντας την επέμβαση ελάχιστα τραυματική.

Συνεπώς, παλαιότερες επιπλοκές όπως πρόωρος τοκετός σε περίπτωση εγκυμοσύνης και μετεγχειρητικές συμφύσεις συναντώνται στις μέρες μας σπανιότατα.

Υπάρχει τρόπος να προστατευθώ από τον ιό;

Ο μόνος μέχρι σήμερα τρόπος πρόληψης της λοίμωξης από τον ιό είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός τόσο των κοριτσιών όσο και των αγοριών στις ηλικίες από 9 έως 15 ετών. Σε συνεννόηση με τον ιατρό, ο εμβολιασμός μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε μεγαλύτερη ηλικία.

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΡΑΠΤΗΣ, MIC II, DEGUM I, AGUB I
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος – Χειρουργός Λαπαροσκόπος
Πιστοποιημένος ιατρός για την αντιμετώπιση της τραχηλικής δυσπλασίας από την Γερμανική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Δυσπλασίας Τραχήλου (AGCPC).