Περπατάω σε ένα από τα «ανερχόµενα» στέκια στο κέντρο της πόλης. Κάπου εκεί, στην ήρεµη δύναµη της αθηναϊκής διασκέδασης, στον πεζόδροµο της Ηπίτου, το «Kiki de Grece» µου υπενθυµίζει ότι το µέγεθος δεν έχει πάντα σηµασία…

Μικρό, αλλά ζεστό και επιµεληµένο, µε ιδιαίτερες πινελιές που ξεχωρίζουν και αισθητική που µαγνητίζει. Ενας τοίχος γκρι σοβαρό, µε πίνακες ζωγραφικής, και άλλος ένας µε τον χάρτη της Ελλάδας και µια ιστορία που ασυναίσθητα θα θέλεις να διαβάσεις ή, καλύτερα, µια γευστική τοπογραφία για όσα πρόκειται να γευτείς.

Πήρα κρασί (στον κατάλογο υπάρχουν περίπου 50 ελληνικές ετικέτες), αλλά κανείς δεν σταµατά εκεί... Κάθοµαι στο µπαρ και το βλέµµα µου έχει πρόσβαση στην κουζίνα.

Με κλεφτές µατιές -µη µε περάσουν και του Υγειονοµικούβλέπω µια συµπαθέστατη κυρία, που φτιάχνει πιατάκια µε άρωµα Ελλάδας. Ξεχύνονται µπροστά µου αρκετές προτάσεις για να συνοδεύσω το κρασί και ένα συνονθύλευµα από γεύσεις και αρώµατα µε παρασύρει (αν είναι τακτική του καταστήµατος για να παραγγέλνεις… πιάνει!).

Πιάτα κλασικά, που σχεδόν τα περιµένεις, µε τυριά και µαρµελάδα, µε µπρουσκέτες µε κατσικίσιο τυρί και προσούτο, αλλά και πιο ανατρεπτικά, ελληνικά (σουτζουκάκια, κεφτεδάκια, κολοκυθοανθοί). Πάρτε πίτα. Παραδοσιακή και χειροποίητη, χαρίζει αρώµατα σε όλο το µαγαζί (είναι πρόταση αδιαπραγµάτευτη). Εξαιρετική είναι και η φάβα µε χέλι καπνιστό και µελωµένα κρεµµύδια, ενώ σίγουρα θα βρείτε πιάτα ηµέρας και προτάσεις για επιδόρπια. ∆οκιµάστε τα! Η µαγείρισσα ξέρει!


Βαθµολογία: 4/5

*Από το «Ρουα Ματ», στο ένθετο «Πολιτισμός» της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 23/9/2017