Η εταιρία Mattel ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας μοναδικής στο είδος της κούκλας Barbie που θα φτιαχτεί καθ' ομοίωσιν της Ολυμπιονίκη Ibtihaj Muhammad, η οποία έγραψε ιστορία το 2016 τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ως η πρώτη μουσουλμάνα Αμερικανίδα αθλήτρια που αγωνίστηκε φορώντας μαντήλα και κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στην ξιφασκία.

«Μεγάλωσα παίζοντας με Barbie, οπότε το να με τιμούν φτιάχνοντας μια κούκλα που δείχνει ακριβώς σαν εμένα σίγουρα είναι κάτι απίστευτο. Επειδή γνωρίζω πολύ καλά πόση δύναμη έχει το να εξελίσσεις τα όνειρά σου μέσα από το παιχνίδι, είμαι ενθουσιασμένη που η κούκλα μου θα εμπνεύσει κορίτσια που ενδεχομένως ποτέ πριν δεν είχαν δει τον εαυτό τους να εκπροσωπείται σε αθλήματα, μέσα ενημέρωσης ή στο διάδρομο των παιχνιδιών», δήλωσε η Ibtihaj Muhammad.



Η Sejal Shah Miller, αντιπρόεδρος global marketing της Barbie, εξήγησε από την πλευρά της τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει την Ibtihaj μια «shero», δηλαδή ηρωίδα. «Η Barbie αναγνωρίζει την Ibtihaj όχι μόνο σαν Ολυμπιονίκη, αλλά κι επειδή αποδέχθηκε αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει. Η Ibtihaj είναι πηγή έμπνευσης για αμέτρητα κορίτσια που ποτέ δεν είδαν να εκπροσωπούνται και, τιμώντας την ιστορία της, ελπίζουμε η κούκλα να τους υπενθυμίσει πως μπορούν να γίνουν και να κάνουν ό,τι επιθυμούν» είπε.



Η κούκλα της Muhammad αποτελεί ιστορική στιγμή όμως και για την ίδια τη Mattel, καθώς η εταιρεία ποτέ πριν δεν έχει φτιάξει από το μηδέν μια κούκλα, η οποία να φορά χιτζάμπ. Στο παρελθόν υπήρξε ένας πολύ δημοφιλής λογαριασμός στο Instagram, το @Hijarbie, με κούκλες Barbie που απλώς είχαν ανάλογο styling αλλά ως εκεί. Η Haneefah Adam, δημιουργός του λογαριασμού, είχε δηλώσει πέρυσι σε συνέντευξή της: «Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσεις ένα αίσθημα αξίας σε ένα παιδί μουσουλμάνο, ειδικά αν είναι κορίτσι. Αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, περισσότερα κίνητρα, πιστεύουν πιο πολύ στον εαυτό τους και αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση. Αντί να ντύνει ένα κορίτσι τις κούκλες του με ρούχα που η ίδια δεν πρόκειται ποτέ να φορέσει, με το να φορούν χιτζάμπ τους δημιουργεί ένα αίσθημα πως ανήκουν στο σύνολο».