Στη δημιουργία ενός ημι-συνθετικού βακτηρίου προχώρησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, μεγαλώνοντας το γενετικό αλφάβητο κατά το ήμισυ. Το συγκεκριμένο βακτήριο, όπως ανακοίνωσαν, διαθέτει στο DNA του, πέρα από τα τέσσερα φυσικά «γράμματα» (A, C, G, T), άλλα δύο συνθετικά (X, Y). Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας υβριδικής, τεχνητής και «κατά παραγγελία» ζωής.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Φλόιντ Ρόουμσμπεργκ του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps στην Καλιφόρνια, δημοσίευσαν την έρευνα στο περιοδικό «Nature» και είχαν ενσωματώσει για πρώτη φορά το 2014 τα «γράμματα» Χ και Υ στο DNA ενός βακτηρίου E.coli. Τώρα κατάφεραν να «παντρέψουν» με επιτυχία τις τέσσερις φυσικές και τις δύο συνθετικές βάσεις μέσα στα γονίδια του βακτηρίου, πράγμα που σημαίνει ότι το βακτήριο μπόρεσε να «διαβάσει» το DNA που περιέχει τα έξτρα Χ και Υ, να τα μεταγράψει σε μόρια RNA και, τελικά, αυτά να «μεταφραστούν» σε πρωτεΐνες, οι οποίες περιέχουν αμινοξέα που δεν υπάρχουν στη φύση.

Οι τέσσερις φυσικές βάσεις-γράμματα του γενετικού κώδικα μπορούν να παράγουν 20 αμινοξέα, αλλά με την προσθήκη των βάσεων Χ και Υ, πλέον μπορούν να παραχθούν έως 152 αμινοξέα, πράγμα που μπορεί να σημαίνει τη δημιουργία νέων φαρμάκων και υλικών στο μέλλον.