Ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας AIDS, Γάλλοι γιατροί ανακοίνωσαν πως βρέθηκε ένα αντικαρκινικό φάρμακο, το οποίο μείωσε μάλιστα δραστικά τον ιό HIV σε έναν 51χρονο ασθενή. Η έρευνα έγινε με επικεφαλής τον καθηγητή Ζαν-Φιλίπ Σπανό, που είναι διευθυντής του τμήματος ιατρικής ογκολογίας στο νοσοκομείο Πιτί-Σαλπετριέρ στο Παρίσι.

Η ανακοίνωση έγινε με δημοσίευση σε περιοδικό ογκολογίας, όπου ανέφεραν πως ο ασθενής πήρε το φάρμακο νιβολουμάβη (πωλείται ως Opdivo) και τα αποτελέσματα έδειξαν δραστική και μόνιμη μείωση του ιού στον οργανισμό του.

Το φάρμακο αυτό είναι ένα φάρμακο αντικαρκινικής ανοσοθεραπείας που χρησιμοποιείται κυρίως για τον καρκίνο σε πνεύμονες, νεφρά και δέρμα. Όπως φαίνεται, έχει και την ιδιότητα να καταστρέφει τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV. Ωστόσο, κρατούν χαμηλούς τόνους, καθώς αυτό δοκιμάστηκε σε έναν μόνο ασθενή.


«Πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί, ιδίως επειδή πρόκειται για μία μόνο περίπτωση» δήλωσε ο Σπανό, που πρόσθεσε πως το φάρμακο μπορεί να λειτουργήσει για τον ιό, άσχετα με το αν ο ασθενής πάσχει και από καρκινική ασθένεια. Ο 51χρονος αθενής είχε κάνει 31 ενέσεις νιβολουμάβης κάθε δύο εβδομάδες, ξεκινώντας τον Δεκέμβριο 2016 και μετά από τέσσερις μήνες θεραπείας φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσματα.

Σήμερα, περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από τον ιό που προκαλεί AIDS, με το ποσοστό αντίστασης των ασθενών να είναι στο 10%.