Επιστημονική έρευνα στις ΗΠΑ διαπίστωσε πως τα πουράκια έχουν την ίδια ή ακόμη και περισσότερη νικοτίνη από τα απλά τσιγάρα. Πάντα υπήρχε η αίσθηση ότι τα πούρα είναι λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα, όμως οι ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Ρίτσι, απέδειξε πως είναι εξίσου ή και περισσότερο (ανάλογα με την περίπτωση) επιβλαβή.

Μετά από έρευνα μηνών σε οκτώ κοινές μάρκες πούρων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο διαφορετικές τεχνικές μέτρησης νικοτίνης και διαπίστωσαν πως η μέση περιεκτικότητα σε ένα μικρό πούρο είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι σε ένα τσιγάρο. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσαν σε περιοδικό για την υγεία, η μία μέθοδος έδειξε ότι με ένα πούρο ο καπνιστής εισπνέει 1,24 μιλιγκράμ νικοτίνης έναντι 0,87 με ένα απλό τσιγάρο, ενώ η δεύτερη μέθοδος έδειξε πως η μέση νικοτίνη έχει 3,49 mg μέσο όρο και το τσιγάρο 2,13 mg.

«Είναι πολύ σημαντικό για τον καταναλωτή να καταλάβει ότι δεν πρόκειται για προϊόντα που είναι λιγότερο επιζήμια για τον ίδιο, γι' αυτό πρέπει να ισχύουν για τα μικρά πούρα οι ίδιοι κανονισμοί που ισχύουν για τα τσιγάρα», δήλωσε ο καθηγητής Ρίτσι.