Όλοι έχουμε κάνει εξετάσεις για να ελέγξουμε τα επίπεδα της χοληστερίνης μας. Γιατί όμως πρέπει να τη μετράμε, μπορεί να μας βλάψει και σε τι διαφέρει η καλή από την κακή χοληστερίνη;

Ο καρδιολόγος κατ’ οίκον Κοντός Βασίλειος μας βοηθά να καταρρίψουμε πέντε μύθους γύρω από τη χοληστερίνη.

Η χοληστερίνη είναι κάτι κακό

Η χοληστερίνη είναι ένα λιπίδιο που παράγεται στα κύτταρα του ήπατος μέσω του μεταβολισμού των τροφών. Το σώμα μας τη χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά, καθώς η χοληστερίνη διατηρεί τις κυτταρικές μεμβράνες σταθερές και συμβάλλει στην παραγωγή ορισμένων ορμονών.

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν τα επίπεδα της ανέβουν πολύ, με αποτέλεσμα τη σταδιακή συσσώρευσή της μέσα στις αρτηρίες, γεγονός που οδηγεί σε μια κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρωση. Εάν συσσωρευτεί υπερβολική χοληστερίνη, οι αρτηρίες μπορεί να φράξουν, και να προκληθεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι τιμές χοληστερίνης πρέπει να είναι χαμηλές

Αυτό δεν είνα απόλυτα σωστό. Η χοληστερίνη χωρίζεται σε δυο κατηγορίες. Η πρώτη είναι η λεγόμενη κακή χοληστερίνη που απαρτίζεται από λιποπρωτεϊνες χαμηλής πυκνότητας (LDL) και η δεύτερη είναι η καλή χοληστερίνη που απαρτίζεται από λιποπρωτεϊνες υψηλής πυκνότητας (HDL).
Όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης τόσο μεγαλύτερη είναι και η συσσώρευσή της στα τοιχώματα των αρτηριών. Γι' αυτό είναι καλό οι τιμές της να παραμένουν στα φυσιολογικά πλαίσια. Από την άλλη, τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης είναι καλό να διατηρούνται υψηλά, γιατί καθαρίζει τα αγγεία από την περίσσεια της χοληστερίνης.

Η υψηλή χοληστερίνη οφείλεται αποκλειστικά στην κακή διατροφή

Η κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει τις τιμές της χοληστερίνης. Όμως δεν αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα αύξησης του επιπέδου της. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα και η γενικότερη υγεία του ατόμου (διαβήτης, υποθυρεοειδισμός).

Η αλλαγή στη διατροφή είναι αρκετή για να μειώσω τη χοληστερίνη μου

Για να μπορέσει ο γιατρός να συστήσει τον τρόπο αντιμετώπισης της υψηλής χοληστερίνης, θα εξετάσει την γενικότερη υγεία του ατόμου. Εκτός από την τιμή της χοληστερίνης, σημαντικό ρόλο παίζουν και άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία του ατόμου, αν είναι καπνιστής, αν λαμβάνει κάποια αγωγή (για παράδειγμα για τον διαβήτη), αν έχει πάθει έμφραγμα στο παρελθόν κ.λπ. Έτσι, όταν κάποιος είναι κάτω των 40 ετών με χοληστερίνη λίγο υψηλότερη του φυσιολογικού, θα μπορούσε να ακολουθήσει ισορροπημένη διατροφή και άσκηση για την αντιμετωπίσει, χωρίς να απαιτηθεί φαρμακευτική αγωγή. Σε άλλες περιπτώσεις η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη.

Για περισότερες πληροφορίες: Κοντός Βασίλειος, Καρδιολόγος (www.kardiologos-psychiko.gr)