Μια νέα μελέτη έρχεται να «βάλει τα πράγματα στη θέση τους» όσον αφορά στους άντρες και την ευαισθησία τους σε ασθένειες, καθώς όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι άνδρες τελικά δεν είναι απλά γκρινιάρηδες ή υπερβολικοί όταν είναι άρρωστοι.

Αντιθέτως, καναδική μελέτη δείχνει ότι οι αναπνευστικές λοιμώξεις μπορεί πράγματι να είναι πιο επιβαρυντικές για τον ανδρικό οργανισμό σε σχέση με τον γυναικείο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο BMJ ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Memorial, με επικεφαλής τη Δρα Κάιλι Σου, «υπάρχουν πολλές παθοφυσιολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, άρα είναι λογικό να διαφέρουν οι αντιδράσεις τους σε ένα κοινό κρυολόγημα ή τους ιούς της γρίπης».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, στοιχεία από πολλές πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα από τις γυναίκες, ειδικά όταν πρόκειται για ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις.

Η Δρ Σου και οι συνεργάτες της μελέτησαν μια σειρά ερευνών που είχαν γίνει σε ζώα και ανθρώπους για να συγκρίνει πώς εκδηλώνονται τα συμπτώματα της γρίπης σε άνδρες και γυναίκες.

Μια μελέτη που είχε γίνει στο Χονγκ Κονγκ είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η γρίπη προσβάλλει και τα δύο φύλα, ωστόσο οι ενήλικοι άνδρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο από τις γυναίκες.

Αλλη έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ δείχνει ότι οι άνδρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από γρίπη, συγκριτικά με τις γυναίκες.

Επίσης, άλλη μελέτη που εστίασε στη γρίπη και τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από τις γυναίκες.

Οι μελέτες αυτές έρχονται να δώσουν απάντηση στην κοινή πεποίθηση ότι οι άντρες είναι απλά πιο υπερβολικοί όταν αρρωσταίνουν. Ομως, τα κλινικά στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες υποφέρουν περισσότερο όταν έχουν προσβληθεί από γρίπη ή κοινό κρυολόγημα, τονίζει η Δρ Σου, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι γυναίκες τείνουν να έχουν εντονότερη αντίδραση στο αντιγριπικό εμβόλιο από τους άνδρες.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τυπου», 14/12/2017