Αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν στο μέλλον καρδιακά νοσήματα και διαβήτη αντιμετωπίζουν τα παιδιά που διατρέφονται με έτοιμο και όχι με σπιτικό φαγητό, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Archives of Disease in Childhood».

Με δεδομένο ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο η κατανάλωση πρόχειρων γευμάτων αυξήθηκε κατά 25% από το 1996 έως το 2006, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου θέλησαν να δουν αν η διατροφή με πρόχειρα γεύματα προκαλεί προβλήματα στα παιδιά.

Για τους ενήλικες είναι ήδη γνωστό ότι η αυξημένη κατανάλωση έτοιμων γευμάτων, τα οποία περιέχουν υπερβολικά πολλές θερμίδες και λιγότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία από το σπιτικό φαγητό, σχετίζεται με χαμηλής ποιότητας διατροφή, αύξηση του σωματικού λίπους και αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και καρδιακής νόσου.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 1.980 παιδιά 9-10 ετών, από 85 δημοτικά σχολεία του Λονδίνου, του Μπέρμιγχαμ και του Λάνκαστερ.

Χρησιμοποιώντας φωτογραφικό υλικό οι ερευνητές βοήθησαν τα παιδιά να θυμηθούν τι έτρωγαν και να υπολογίσουν το μέγεθος των μερίδων. Παράλληλα, έκαναν μετρήσεις της ενεργειακής πυκνότητας, των θρεπτικών συστατικών που περιείχαν τα τρόφιμα, συνυπολογίζοντας το ύψος, το βάρος, την περίμετρο μέσης, το πάχος του δέρματος, αλλά και τη χοληστερόλη.

Οι γονείς των μαθητών συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την επαγγελματική τους απασχόληση και, όπως αποδείχθηκε, το 25% κατείχε διευθυντική θέση, ενώ σε ποσοστό επίσης 25% εργάζονταν ως υπάλληλοι.

Το 29% έκανε χειρωνακτική εργασία και το 16% ήταν είτε άνεργοι είτε αυτοαπασχολούμενοι.

Ενα στα τέσσερα παιδιά δήλωσε ότι έτρωγε έτοιμα γεύματα σπάνια ή ποτέ, σχεδόν τα μισά κατανάλωναν πρόχειρο φαγητό λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα και 555 παράγγελναν φαγητό απ’ έξω τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Τα αγόρια ήταν πιο συχνοί καταναλωτές έτοιμων γευμάτων απ’ ό,τι τα κορίτσια, όπως επίσης γενικότερα τα παιδιά από λιγότερο ευνοϊκά περιβάλλοντα. Στα παιδιά που διατρέφονταν με έτοιμα γεύματα, το πάχος του δέρματος, το σωματικό λίπος και τα λιπίδια του αίματος έτειναν να είναι υψηλότερα.