Μην το παρακάνετε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, γιατί ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής παραμονεύει, μας προειδοποιεί ο ιατρικός σύμβουλος του περιοδικού «Consumers Report», καθηγητής Μάρβιν Λίπμαν.

Όπως έχει υπολογίσει, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει την ημέρα των Χριστουγέννων 5.240 θερμίδες και 190 γραμμάρια λίπους, πράγμα που, για την ομάδα υψηλού κινδύνου όσων υποφέρουν ήδη από καρδιακό νόσημα, ιδιαίτερα από στεφανιαία νόσο ή παρουσιάζουν υψηλή χοληστερόλη, είναι κίνδυνος-θάνατος!

Όπως αποδεικνύεται, τις μέρες των γιορτών τα καρδιακά επεισόδια… τετραπλασιάζονται και τα Επείγοντα των νοσοκομείων κατακλύζονται κυριολεκτικά από… πολυφαγάδες! Για να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του, ο διατροφολόγος επικαλείται αλλεπάλληλες μελέτες, κατά τις οποίες η υπερκατανάλωση φαγητού είναι ένα από τα βασικά αίτια που οδηγούν τους ανθρώπους στην Εντατική λόγω καρδιακής προσβολής.

Ύστερα από ένα πλούσιο γεύμα, όπως αυτό που καταναλώνουμε στο τραπέζι των Χριστουγέννων, τα τριγλυκερίδια αυξάνονται τόσο που προξενούν συμφόρηση μέσα και γύρω από την καρδιά. Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για το πρελούδιο της καρδιακής προσβολής, καθώς οι μεγάλες ποσότητες τροφής σε συνδυασμό με το αλκοόλ που καταναλώνουμε πυροδοτούν την έκκριση ουσιών, όπως η αδρεναλίνη, οι οποίες προξενούν καρδιακή αρρυθμία που μπορεί, στην περίπτωση αυτή, να αποβεί μοιραία.

Εκτός του άμεσου κινδύνου για την καρδιά μας, ο καθηγητής Λίπμαν προειδοποιεί ότι η υπερκατανάλωση φαγητού, συνηθισμένη στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, μπορεί να προκαλέσει στηθάγχη, σοβαρά προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, κρίσεις χολής, αλλά και να μας «φορτώσει» με πολλά περιττά κιλά που βλάπτουν τον οργανισμό μακροπρόθεσμα. Αν θέλουμε να αποφύγουμε λοιπόν την υπερβολή, δεν έχουμε παρά να σκεφτούμε ότι, αν θέλαμε να κάψουμε τις θερμίδες των Χριστουγέννων, θα έπρεπε να διανύσουμε τρέχοντας απόσταση δύο μαραθωνίων, δηλαδή… 82 χιλιόμετρα!

Επιπλέον, τα δύο κιλά που, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Forza Supplements σε 1.000 άτομα, παίρνει ο μέσος άνθρωπος την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, το 30% χρειάστηκε έως και… τέσσερις μήνες φοβερών στερήσεων για να τα χάσει!