Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελούν από κάθε άποψη την οµορφότερη περίοδο του χρόνου. Υπέροχα εδέσµατα, µελοµακάρονα, κουραµπιέδες και δίπλες έχουν την τιµητική τους στις διατροφικές µας επιλογές.

Ωστόσο, σε υπερκατανάλωση δηµιουργούν διάφορα προβλήµατα και πρώτα απ’ όλα στο σωµατικό βάρος. Ο υπολογισµός θερµίδων και χοληστερόλης µιας πλούσιας διατροφικά εορταστικής ηµέρας υποδεικνύει περίπου 4.000 και 800 mg αντίστοιχα, ποσά διπλάσια σχεδόν από τις ηµερήσιες απαιτήσεις.

Μέσα από δεδοµένα που προκύπτουν από διάφορες στατιστικές, ένας µέσος Ελληνας προσλαµβάνει τη συγκεκριµένη περίοδο κατά µέσο όρο δύο έως τρία κιλά! Ωστόσο, µπορείτε να απολαύσετε το εορταστικό τραπέζι χωρίς να επιβαρυνθείτε... Καλό είναι να έχετε φάει ένα ελαφρύ σνακ πριν από το εορταστικό δείπνο.

Ετσι, θα µειώσετε την πείνα και θα ελέγξετε καλύτερα τι θα φάτε. Επίσης, ξεκινήστε πάντα µε σαλάτα, η οποία µπορεί να βοηθήσει στο να µειώσετε την κατανάλωση των πιο παχυντικών εδεσµάτων. Με τη βοήθειά της θα χορτάσετε γρηγορότερα και θα φάτε λιγότερο.

Μην τσιµπολογάτε από όλα τα πιάτα, αλλά επιλέξτε αυτά που πραγµατικά θέλετε. Πιείτε άφθονο νερό µετά το πέρας του γεύµατος. Να τρώτε αργά: όταν τρώτε γρήγορα, τρώτε περισσότερο.

Επιπρόσθετα, δεν πραγµατοποιείται καλό µάσηµα των τροφών και αυτό αποτελεί αιτία δυσπεψίας, ιδιαίτερα για όσους έχουν ακολουθήσει τη νηστεία πριν από τις γιορτές.

Προτιµήστε τη γαλοπούλα συγκριτικά µε τα υπόλοιπα κρεατικά (χοιρινό, αρνί), µιας και έχει µικρότερη περιεκτικότητα σε θερµίδες και κορεσµένο (ζωικό) λίπος. Για επιδόρπιο προτιµήστε µελοµακάρονο αντί για κουραµπιέ, ο οποίος είναι πολύ πιο πλούσιος σε θερµίδες.

Από αλκοολούχα ποτά επιλέξτε κρασί, δεδοµένου ότι διαθέτει µικρότερο θερµιδικό περιεχόµενο και υψηλότερη διατροφική αξία, συγκριτικά µε άλλα ποτά.

Αναζητήστε εναλλακτικές συνταγές, πιο υγιεινές, για τα αγαπηµένα σας φαγητά ή επιδόρπια. Τέλος, έχετε πάντα κατά νου: ναι στην κατανάλωση, όχι στην υπερκατανάλωση!  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017