Οι θεωρίες περί εξωγήινων που μπορεί να έχουν σχέση με το φαινόμενο του άστρου «Τάμπι» το οποίο αναβοσβήνει καταρρίφθηκαν από τους αστρονόμους.

Το μυστηριώδες αυτό φαινόμενο είχε προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον και μετά από έρευνα που έγινε από τα τηλεσκόπια της Χαβάης και των Κανάριων Νησιών διαπιστώθηκε πως οι αυξομειώσεις στη φωτεινότητα του άστρου οφείλονται σε μεγάλα νέφη σκόνης που παρεμβάλλονται ανάμεσα σ' αυτό και τη Γη.

Το άστρο KIC 8462852 είναι ευρύτερα γνωστό ως «άστρο της Τάμπι» από το υποκοριστικό της αστροφυσικού Ταμπίθα Μπογιατζιάν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, η οποία το παρατήρησε πρώτη το 2015.

Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.280 ετών φωτός από τον πλανήτη μας, στον αστερισμό του Κύκνου, και είναι περίπου 40% μεγαλύτερο και 1.000 βαθμούς Κελσίου πιο καυτό από τον Ήλιο μας. Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανίσει μείωση της φωτεινότητάς του έως κατά 22%.

«Η σκόνη αποτελεί την πιθανότερη αιτία που το φως του άστρου φαίνεται τη μία πιο αχνό και την άλλη πιο φωτεινό. Οτιδήποτε μεσολαβεί ανάμεσα σε μας και στο άστρο δεν είναι αδιαφανές, όπως θα ήταν ένας πλανήτης ή μία εξωγήινη κατασκευή» δήλωσε η κ. Μπογιατζιάν.