Ειδικά οι αποφάσεις που αφορούν τη σιλουέτα και το χάσιμο βάρους, καταρρέουν εύκολα λόγω του ότι είναι μη ρεαλιστικές. Η αίσθηση της αποτυχίας, από τη μη τήρηση της «δέσμευσης», αποθαρρύνει και αποκαρδιώνει. Καλύτερες είναι οι απλές, βραχυπρόθεσμες & ρεαλιστικές «δεσμεύσεις». Ούτε μαύρο, ούτε άσπρο, δεσμευτείτε, ζητήστε βοήθεια, γίνετε ειλικρινείς με τον εαυτό σας..

ΜΕΡΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΕΞΑΡΧΗΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ, ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ Ή ΓΕΝΙΚΕΣ.. ΚΑΝΤΕ ΤΙΣ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΕΣ:

-«Θα χάσω 20 κιλά!»: καλύτερα πείτε θα χάνω 300-500γρ/ εβδομάδα, είναι πιο ρεαλιστικό και δίκαιο για εσάς.

-«Διαιρέστε το στόχο»: σπάστε ένα στόχο απώλειας βάρους ή νέας συνήθειας σε ενδιάμεσα στάδια. Αν πίνατε τον καφέ σας με 5 κουταλιές ζάχαρης, κάθε εβδομάδα μειώνετε τη ζάχαρη κατά μισή έως μια κουταλιά. Αν πρέπει να χάσετε 20 κιλά, σπάστε το στόχο σε ενδιάμεσα κομμάτια, η επίτευξη των ενδιάμεσων σταδίων συνιστούν νίκες..

-«Θα κάνω την τάδε δίαιτα» ή «θα κόψω το ψωμί»: δε χρειάζεται να αφαιρείτε ολόκληρες κατηγορίες τροφίμων, βάλτε καλύτερα στόχο να έχετε σαλάτα στο κύριο γεύμα σας, κι αν έχετε κρέας-ψάρι-τυρί, καλό είναι να τα προτιμάτε χαμηλά σε λιπαρά (κομμάτι, ψήσιμο κα).

-«Θα ξεκινήσω δραστηριότητα»: αυτός ο στόχος δεν είναι τόσο συγκεκριμένος για να είναι επιτυχής. Κάντε αυτόν το στόχο πιο συγκεκριμένο.

Στην άσκηση ισχύει η αρχή της προοδευτικότητας, μιλήστε με ειδικό (γυμναστής) ή μελετήστε και αξιολογήστε ποια άσκηση σάς ταιριάζει, βάλτε την άσκηση προοδευτικά και ταιριαστά για εσάς (ωράριο, ηλικία, τόπος κατοικίας κλπ).

www.dbertzeletos.gr