Σίγουρα για τους περισσότερους η Δευτέρα είναι η πιο... δύσκολη ημέρα της εβδομάδας, καθώς σηματοδοτεί το τέλος του Σαββατοκύριακου και την επιστροφή στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας.

Όμως μια από όλες τις Δευτέρες του χρόνου είναι πιο μελαγχολική από τις άλλες. Πρόκειται για την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, που κατά μία θεωρία είναι η χειρότερη Δευτέρα του έτους, γι' αυτό αποκαλείται και Blue Monday. Τη συγκεκριμένη Δευτέρα οι άνθρωποι κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ημέρα του χρόνου.

Η θεωρία της Blue Monday προκύπτει από μια μαθηματική εξίσωση, [W+(D-d)]xTQ/MxNA, που γεννήθηκε στο μυαλό του ακαδημαϊκού dr Cliff Arnall, η οποία συνδυάζει παράγοντες όπως ο καιρός (W), τα χρέη (D), τον μηνιαίο μισθό (d), τον χρόνο που έχει περάσει από τις γιορτές των Χριστουγέννων (T), το χαμηλό επίπεδο κινητοποίησης (Μ) κ.λπ.

Η πρώτη Blue Monday στην ιστορία ήταν στις 25 Ιανουαρίου 2005, και ουσιαστικά σηματοδοτεί την ημέρα κατά την οποία οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι έπεσαν έξω στο πρόγραμμα και τους στόχους τους κι έτσι μελαγχολούν.

Ωστόσο η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας δεν αποδέχεται τη συγκεκριμένη θεωρία, χαρακτηρίζοντας άκυρη επιστημονικά τη συγκεκριμένη εξίσωση.

Για να μη μας πάρει εντελώς από κάτω, οι ειδικοί συμβουλεύουν:

Βάλτε νέους στόχους
Σκεφτείτε τις επόμενες διακοπές
Φάτε ένα πλούσιο πρωινό
Κάνετε μια ωραία πρωινή βόλτα
Δείτε έναν φίλο
«Ξεκολλήστε» από τα social media
Κάνετε μια βόλτα στα μαγαζιά
Κοιμηθείτε νωρίς