Όσοι προσπαθούν να χτυπήσουν κουνούπια καλό θα είναι να συνεχίσουν να το κάνουν. Αυτό τουλάχιστον υπερασπίζονται οι επιστήμονες στο τμήμα βιολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, καθώς διαπίστωσαν πως τα κουνούπια αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο από τη μυρωδιά ενός ανθρώπου, αλλά και το… βαρύ του χέρι. Μετά από έρευνες που έκαναν, διαπίστωσαν πως τα θηλυκά κουνούπια (Αedes aegyptii) συσχετίζουν την οσμή ενός ανθρώπινου σώματος με ένα δυσάρεστο ερέθισμα (π.χ. μια παλάμη που τα κυνηγά) και έτσι μαθαίνουν να αποφεύγουν τον άνθρωπο. Αν δηλαδή προσπαθήσει κάποιος να τα χτυπήσει και γλιτώσουν, τότε δεν θα τον ξαναπλησιάσουν.

Η μελέτη δείχνει ότι ακόμη κι αν κάποιος έχει καλή οσμή για τα κουνούπια, είναι πιθανόν να τη γλιτώσει και να μη του πιουν το αίμα, αρκεί να μην είναι καθόλου γλυκός στη συμπεριφορά του απέναντί τους.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε ακριβώς τι προσελκύει ένα κουνούπι σε έναν συγκεκριμένο άνθρωπο. Οι άνθρωποι αποτελούνται ο καθένας από ένα μοναδικό μίγμα μοριακού κοκτέιλ, που περιλαμβάνει συνδυασμούς άνω των 400 χημικών ουσιών.

Όμως τώρα ξέρουμε σίγουρα ότι τα κουνούπια αποφεύγουν όσους ανθρώπους καταφεύγουν σε αμυντικές συμπεριφορές» δήλωσε η ερευνήτρια Κλοέ Λαχοντέρ, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Βιρτζίνια (Virginia Tech).