Είναι το πιο κοινό, εύγευστο και οικονομικό συστατικό, βρίσκεται σε εκατομμύρια κουζίνες σε όλο τον κόσμο και δύσκολα κάποιος θα αντισταθεί στην δροσιά της, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι. Κατακόκκινη και ζουμερή, πρωταγωνιστεί χρόνια στις σαλάτες μας και φτιάχνει τις πιο νόστιμες σάλτσες. Πρόκειται για «βόμβα» γεύσης και βιταμινών και, όπως θα δούμε, βάσει επιστημονικών ερευνών, «βάλσαμο» για την υγεία μας. Μιλάμε φυσικά για την ντομάτα!

Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες Αυστραλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι μαγειρεμένες τομάτες είναι αρκετά αποτελεσματικές στη μείωση της χοληστερόλης αλλά και τη ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το μυστικό βρίσκεται στο λυκοπένιο, που είναι μια χρωστική φυτοχημική ένωση που προσδίδει και το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες. Σε μικρότερες περιεκτικότητες, υπάρχει στο καρπούζι, στις φράουλες και στο γκρέιπφρουτ.

Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο εμποδίζει την οξείδωση της χοληστερόλης LDL και μπορεί επίσης να μειώσει το ποσοστό της χοληστερόλης στο αίμα. Έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο έρευνας για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, καθώς εξουδετερώνει την καταστροφική επίδραση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό.

Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου της Αδελαϊδας, διάρκειας τριών μηνών, 60 άντρες έτρωγαν 60 milligrams λυκοπένης ημερησίως – αντίστοιχο του οποίου βρίσκεται σε ένα κιλό ντομάτες. Στο τέλος της θεραπείας, τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση της χοληστερόλης LDL στο αίμα τους κατά 14%. Τα αποτελέσματα του λυκοπενίου έχουν επανειλημμένως μελετηθεί σε ανθρώπους και έχουν δείξει ότι προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη, του πρωκτού, του μαστού, του ενδομητρίου, των πνευμόνων και του παγκρέατος.

Σύμφωνα με τη δρ. Karin Ried από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, η κατανάλωση μιας ωμής ντομάτας την ημέρα δεν αρκεί. Η ίδια προτείνει μισό λίτρο ντοματοχυμό ή 50 γρ. πάστας ντομάτας π.χ. σε ένα κομμάτι πίτσα ή στη σάλτσα των μακαρονιών.

Προσοχή! Μην διακόψετε ή τροποποιήσετε τη φαρμακευτική σας αγωγή, χωρίς να επικοινωνήσετε προηγουμένως με τον θεράποντα γιατρό σας.

πηγή:tastyday.gr