Ούτε τηλεοπτική σειρά, ούτε τηλεταινία, ούτε κάποιος πρωταγωνιστής καθόρισε την 70ή τελετή απονομής των Emmy Awards, των βραβείων της αμερικανικής τηλεόρασης, αλλά μια πρόταση γάμου που έγινε ταυτόχρονα με την παραλαβή του βραβείου σε μια τελετή που μεταδιδόταν απευθείας σε εκατομμύρια θεατές.

Παρατίθενται μερικές από τις δυνατές στιγμές της βραδιάς.

- Ένας νικητής που κάνει πρόταση γάμου: ο Γκλεν Βάις είχε ήδη αποσπάσει 13 Emmys αλλά μέχρι σήμερα, ο τηλεοπτικός σκηνοθέτης ήταν σχεδόν άγνωστος πέρα από τον στενό κύκλο του Χόλιγουντ. Ήταν αρκετή η πρόταση γάμου που έκανε τη στιγμή της παραλαβής του 14ου αγαλματιδίου του (για τη σκηνοθεσία της τελευταίας τελετής απονομής των 'Οσκαρ) χθες βράδυ, ώστε ο 57χρονος να γίνει διάσημος παγκοσμίως.

«Διερωτάσαι γιατί δεν μου αρέσει να σε αποκαλώ 'σύντροφό μου»; είπε ο Βάις απευθυνόμενος στη φίλη του που ήταν μέσα στην αίθουσα. «Γιατί θέλω να σε αποκαλώ γυναίκα μου».

Ο σκηνοθέτης ολοκλήρωσε την πρόταση πάνω στη σκηνή του Microsoft Theater προσφέροντας στη μέλλουσα σύζυγό του το δακτυλίδι των αρραβώνων της μητέρας του, η οποία πέθανε πριν από δύο εβδομάδες. Εκπληξη και συγκίνηση επικράτησαν στην αίθουσα, πολλές ηθοποιοί είχαν δακρύσει εκείνη την ώρα.

Μερικά λεπτά αργότερα, ο Μάθιου Ρις που βραβεύτηκε για τον ρόλο του στη σειρά "The Americans" εξήγησε ότι η παρτενέρ του στην οθόνη και σύντροφός του στη ζωή Κέρι Ράσελ, τού είπε πριν αυτός ανεβεί στη σκηνή: "αν μου κάνεις πρόταση γάμου, θα σου ρίξω μπουνιά στο στόμα".

- Πρώτο Emmy για τον "Fonzie": στα 73 του, αυτός που παραμένει για μια ολόκληρη γενιά ο 'Αρθουρ Φονζαρέλι ή "Φόνζι", εμβληματικός χαρακτήρας της σειράς "Happy Days", απέσπασε χθες το πρώτο Emmy της καριέρας του.

Ο Χένρι Γουίνκλερ απέσπασε το Emmy δεύτερου ρόλου για τον καθηγητή υποκριτικής που υποδύεται στην κωμική σειρά "Barry".

Ο δικηγόρος "Σκιπ Μπρίτενχαμ μου είπε πριν από καιρό: αν το κάνεις αυτό για αρκετό καιρό, θα καταλήξεις να κερδίσεις το στοίχημα", σχολίασε ο Γουίνκλερ παραλαμβάνοντας το βραβείο του.

- Μερικές πινελιές φεμινισμού: αντίθετα από τις τελετές απονομής βραβείων που βλέπουμε εδώ και έναν χρόνο, από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο Γουάινστιν, το γυναικείο ζήτημα απασχόλησε ελάχιστα τη χθεσινή βραδιά. Παραλαμβάνοντας το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού σε κωμική σειρά, η Ρέιτσελ Μπρόσναχαν εξήγησε ότι η "The Marvelous Mrs. Maisel" (Η Υπέροχη κυρία Μάιζελ) αναφέρεται σε μια γυναίκα που βρίσκει τη φωνή της. "Είναι κάτι που συμβαίνει παντού στη χώρα αυτή την εποχή", σχολίασε.

Σε έναν πιο ελαφρύ τόνο η βρετανίδα ηθοποιός Θάντι Νιούτον, που απέσπασε το βραβείο καλύτερου δεύτερου ρόλου σε δραματική σειρά για το "Westworld", δήλωσε: "Δεν πιστεύω στον Θεό, ωστόσο θέλω να τον ευχαριστήσω".

- Κια μια δόση πολιτικής: ήταν ελάχιστες χθες βράδυ οι παντού παρούσες τα τελευταία δύο χρόνια οι παρεμβάσεις με πολιτικό μήνυμα. Δεν υπήρξε αναφορά ούτε στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ούτε σε κανένα από τα επίμαχα μέτρα του κατά τη διάρκεια της βραδιάς, για πρώτη φορά μετά τη νίκη του μεγιστάνα στις εκλογές.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους στην έναρξη της βραδιάς, η Κέιτ Μακ Κίνον και ο Κέναν Τόμσον, δύο από τους πυλώνες της σατιρικής εκπομπής "Saturday Night Live", αναφέρθηκαν με αρκετή δόση χιούμορ στις αλλαγές που είναι σε εξέλιξη στο Χόλιγουντ και ενθαρρύνουν ένα άνοιγμα στις μειονότητες μπροστά και πίσω από την κάμερα. "We solved it!", φώναξαν, ("ρυθμίσαμε το πρόβλημα" της ποικιλομορφίας) υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η πρόοδος είναι ακόμη μικρή και σε μεγάλο βαθμό συμβολική.