Αβοκάντο

Υπάρχει κάτι που το αβοκάντο δεν μπορεί να κάνει; Αποδεικνύεται ότι τα αβοκάντο είναι υπέροχα όσον αφορά τις αρτηρίες σας. Αυτά τα υγιεινά φρούτα αυξάνουν την "καλή" σας χοληστερόλη μειώνοντας ταυτόχρονα την "κακή" χοληστερόλη.

Τα αβοκάντο είναι επίσης γεμάτα με κάλιο - περισσότερο από μια μπανάνα στην πραγματικότητα. Το κάλιο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και αγγειακής ασβεστοποίησης στις αρτηρίες σας.

Προσθέστε το στη διατροφή σας: Αντικαταστήστε την μαγιονέζα με αβοκάντο και χρησιμοποιήστε το σε σάντουιτς, σαλάτα κοτόπουλου ή σαλάτα τόνου.

Λιπαρά ψάρια

Ενώ ο μύθος ότι το λίπος είναι κακό για τις αρτηρίες σας έχει ανατραπεί, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι είδους λίπος θα πρέπει να τρώτε.

Όπως το αβοκάντο, τα ψάρια είναι εμπλουτισμένα με υγιή λιπαρά, γνωστά και ως ακόρεστα. Η κατανάλωση ψαριών συνδέεται με λιγότερες καρδιακές προσβολές. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχει φανεί ότι μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και αποτρέπουν τον κίνδυνο καρδιακού θανάτου.

Προσθέστε τα στη διατροφή σας: Φάτε σολομό ή τα αγαπημένα λιπαρά ψάρια σας, όπως τόνο ή σκουμπρί, μία έως τέσσερις φορές την εβδομάδα για να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη. Όταν πρόκειται για τη λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου ή για την κατανάλωση ψαριών, το τελευταίο θεωρείται ό,τι πιο ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι αδιαμφισβήτητα ευεργετικοί όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς. Πλούσιοι σε ακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες και φυτικές ίνες, οι ξηροί καρποί είναι μια σταθερή επιλογή όταν πρόκειται για ένα υγιεινό σνακ. Δοκιμάστε αμύγδαλα, κάσιους ή καρύδια - όλα είναι πολύ ψηλά σε μαγνήσιο. Το μαγνήσιο εμποδίζει τη συσσώρευση της πλάκας και χοληστερόλης στις αρτηρίες, βοηθώντας στην αποφυγή φραγμένων αρτηριών.

Προσθέστε τους στη διατροφή σας: Για τη βέλτιστη υγεία της καρδιάς, η American Heart Association συνιστά τρεις έως πέντε μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα.

Ελαιόλαδο

Κλείνουμε την επίδραση των καλών λιπαρών εδώ, με ίσως το πιο  δημοφιλές από όλα: το ελαιόλαδο.

Το μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ που βρίσκεται στο ελαιόλαδο προστατεύει την καρδιά σας και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Προσθέστε το στη διατροφή σας: Βάλτε το στις σαλάτες σας και χρησιμοποιήστε το για μαγείρεμα, αλλά βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τον σωστό τύπο. Για να αποκτήσετε όλα τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη του, αγοράστε 100% έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (βιολογικό εάν είναι δυνατόν).

Καφές

Καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ. Αυτό το αγαπημένο ρόφημα, σας βοηθά να κρατήσετε τις αρτηρίες σας καθαρές. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τριών φλιτζανιών την ημέρα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκλήρυνσης ή φραγμένων αρτηριών.

Εάν ο καφές δεν είναι της προτίμησης σας, το πράσινο τσάι έχει επίσης αποδειχθεί ευεργετικό για την καρδιαγγειακή υγεία.

Προσθέστε το στη διατροφή σας: Πίνετε τρία φλιτζάνια την ημέρα; Κανένα πρόβλημα! Αλλά, ενώ παίρνετε την καθημερινή σας δόση, είναι σημαντικό να μείνετε μακριά από την προσθήκη σακχάρων ή κρέμας. Προσπαθήστε να κάνετε τον καφέ σας όσο το δυνατόν πιο υγιεινό και ευεργετικό.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς περιέχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των βλαβών στους αρτηριακούς τοίχους. Τα επίπεδα φλεγμονής έχει αποδειχθεί ότι έχουν άμεση επίδραση στην αρτηριοσκλήρυνση.

Μια μελέτη σε αρουραίους δείχνει ότι αυτό το πλούσιο σε αντιοξειδωτικό καρύκευμα μπορεί να μειώσει τα λιπαρά απομεινάρια στις αρτηρίες κατά περισσότερο από 25 τοις εκατό.

Προσθέστε το στη διατροφή σας: Ο ευκολότερος τρόπος για να προσθέσετε κουρκουμά στη διατροφή σας είναι να φτιάξετε αφέψημα κουρκουμίνης.

Ρόδι

Πίνετε χυμό ροδιού για τη βέλτιστη υγεία της καρδιάς. Το  ρόδι έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί τις φραγμένες αρτηρίες και βελτιώνει τη ροή του αίματος. Αυτό οφείλεται στο υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών των φρούτων που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες διεγείρουν την παραγωγή οξειδίου του αζώτου στο αίμα.

Προσθέστε το στη διατροφή σας: Αγοράστε 100% καθαρό χυμό ροδιού χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή σνακ με σπόρους ροδιού.

Εσπεριδοειδή

Τόσο τα αντιοξειδωτικά όσο και η βιταμίνη C είναι είναι ωφέλιμα για την υγεία των αρτηριών - και τα εσπεριδοειδή έχουν πολλά και από τα δύο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C παίζει ισχυρό ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και τα φλαβονοειδή που βρίσκονται σε αυτά τα φρούτα βοηθούν στην προστασία των αρτηριακών τοιχωμάτων.

Προσθέστε τη στη διατροφή σας: Πίνετε άφθονο νερό με λεμόνι όλη την ημέρα ή ξεκινήστε το πρωί σας με ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού ή μισού γκρέιπφρουτ.

Επίσης, δώστε μία ευκαιρία στο περγαμόντο. Το περγαμόντο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης τόσο αποτελεσματικά όσο ένα φάρμακο στατίνης, σύμφωνα με έρευνα.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι γεμάτο με φυτικές ίνες που είναι ευεργετικές για τη συνολική υγεία της καρδιάς. Τα σταυροειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν, ειδικά στο να αποτρέψουν τις αρτηρίες από το να φράξουν και να προστατεύσουν από αγγειακές παθήσεις

πηγή:iatronet.gr