Όσοι τυχεροί ταξιδέψουν στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου κι αποφασίσουν να κόβουν βόλτες στις πόλεις, ας έχουν κατά νου να κοιτάζουν και κάτω. Γιατί μπορεί να σκοντάψουν σ' ένα έργο τέχνης. Είτε είναι από απλό μέταλλο είτε επιδεικνύουν ζωηρά χρώματα, τα καπάκια για τα φρεάτια στην Ιαπωνία είναι μοναδικά. Σε τέτοιο βαθμό, που τώρα διοργανώνουν φεστιβάλ για να τα τιμήσουν.

Το Ιαπωνικό Φεστιβάλ Καπακιών για Φρεάτια έλαβε χώρα, στο Τόκιο, από την 1η έως τις 3 Φεβρουαρίου. Οι επισκέπτες είχαν από πρώτο χέρι εμπειρία θαυμαστών καπακιών για φρεάτια. Απόλαυσαν και έναν σωρό άλλα καλούδια που σχετίζονταν με τα καπάκια για φρεάτια: συλλεκτικές κάρτες, χαλάκια εισόδου, μινιατούρες.

Πώς όμως, ξεκίνησε όλο αυτό;

Η ιστορία πάει πίσω στη δεκαετία του '60, όταν αποφασίστηκε να αποκτήσουν οι κάτοικοι των πόλεων μεγαλύτερη συνείδηση των καινούργιων δικτύων αποχέτευσης στη μεταπολεμική Ιαπωνία. Το πρώτο καλλιτεχνικό σχέδιο καπακιού για φρεάτιο εμφανίστηκε το 1977. Από τη δεκαετία του '80 και μετά απογειώθηκε η παραγωγή τοπικά σχεδιασμένων καπακιών. Σε κάθε καπάκι είναι χαραγμένες οι πληροφορίες που αφορούν την περιοχή που σχεδιάστηκε και τοποθετήθηκε καθώς και η χρονιά τοποθέτησης. Σήμερα, πάνω από το 95% των δήμων στην Ιαπωνία, έχουν καπάκια για φρεάτια, με σχέδια.