Το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων αποτελεί πλατφόρμα συνάντησης, δικτύωσης και υποστήριξης των ομάδων πολιτών, η οποία από το 2017 έως σήμερα, συντόνισε και πραγματοποίησε δεκάδες δράσεις καθαρισμού στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου όχι μόνο να βελτιώσει την εικόνα της πόλης, αλλά κυρίως να ενισχύσει την ιδέα πως ο δήμος συσπειρώνει και κινητοποιεί τις δυνάμεις της πόλης, τους πολίτες και τους ιδιωτικούς φορείς, για να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες αστικές προκλήσεις.

Η δράση αυτή που αποτελεί την 1η φάση δράσεων καθαρισμού όψεων του ιστορικού κέντρου, που με την υποστήριξη και την ενεργή καθοδήγηση της εταιρίας Kärcher, ομάδες με επαγγελματικά πλυστικά μηχανήματα έκαναν το καθήκον και τώρα αυτά τα μηχανήματα μπορούν να δανείζονται και άλλοι γείτονες.

Τα Αναφιώτικα στην Πλάκα, η γειτονιά του Ψυρρή, η πλατεία Κουμουνδούρου, το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Welcommon, τα σκαλιά της οδού Λυκαβηττού, σημεία της οδού Φωκίωνος Νέγρη, το ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση, ο λόφος Φινοπούλου, η οδός Χέυδεν, Δημοτικά Σχολεία και Λύκεια, ο περιβάλλων χώρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καθώς και άλλες γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, με τον συντονισμό των ομάδων πολιτών, άλλαξαν όψη και παράλληλα βελτίωσαν την καθημερινότητα των πολιτών. Έδωσαν φως σε κάθε γωνιά της πόλης.

Ο συντονισμός έγινε από "Εκτός από τις πολλές μικρές νίκες σε μια σισύφεια προσπάθεια, αυτό που κερδίζουμε με τη στρατηγική αυτή είναι η οικειοποίηση του δημόσιου χώρου από τους ίδιους τους πολίτες. Αν δεν το θέλουν οι ίδιοι, τότε ποτέ δεν πρόκειται να καθαρίσει η πόλη." δηλώνει η Αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας Αμαλία Ζέπου .

"Τα τελευταία χρόνια και μετά από εκπαίδευση του προσωπικού έχουν κ αθαριστεί σημαντικές επιφάνειες από δημοτικά κτίρια, σχολικά κτίρια και πολλά ακίνητα στις δημοτικές κοινότητες ενώ το έχουμε πλέον εντάξει στα καθήκοντά μας, κάτι που θεωρώ σημαντικό για τη βιώσιμη επιτυχία του εγχειρήματος", υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων, Γιώργος Μπρούλιας.

Το δίκτυο της Πανεπιστημίου

Με πρωτοβουλία και υπό τον συντονισμό του συνΑθηνά, ακολουθώντας την ίδια συμμετοχική φιλοσοφία, συγκροτήθηκε και το δίκτυο της Πανεπιστημίου, όπου οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην οδό ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καθαρίσουν τις προσόψεις των κτιρίων. Ο δήμος Αθηναίων συγκέντρωσε την τεχνογνωσία και τη μεθοδολογία καθαρισμού προσόψεων σε έναν οδηγό με την επιμέλεια του συνΑθηνά. Ο οδηγός κυκλοφορεί σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή από τον Απρίλιο 2017: https://issuu.com/synathina/docs/syna.009_katharismos-fin-a5-web