Η στέρηση του ύπνου μπορεί να είναι θανατηφόρα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, η στέρηση ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ατυχημάτων. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας της Οδικής Κυκλοφορίας (NHTSA), το 2015, η αστυνομία των Η.Π.Α ανέφερε 90.000 τροχαία ατυχήματα που περιλάμβαναν οδηγούς που παρουσίαζαν συμπτώματα της στέρησης ύπνου.

Μια απίστευτα σπάνια διαταραχή του ύπνου η οποία ονομάζεται θανατηφόρα οικογενειακή αϋπνία (FFI) μπορεί επίσης να οδηγήσει σε θάνατο.

Το FFI είναι μια κληρονομική κατάσταση που προκύπτει από μια μετάλλαξη στο γονίδιο της πρωτεΐνης πρίον (PRNP). Το μεταλλαγμένο γονίδιο παράγει λανθασμένα διπλά prions που συσσωρεύονται στον θάλαμο, που είναι η περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τον ύπνο.

Τα συμπτώματα του FFI εμφανίζονται συνήθως στη μέση ενηλικίωση και περιλαμβάνουν:

-ήπια αϋπνία που γίνεται σταδιακά χειρότερη

-απώλεια βάρους

-έλλειψη όρεξης

-αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος

-άνοια που εξελίσσεται ταχέως

Δεν υπάρχει προς το παρόν θεραπεία για το FFI και ο θάνατος συνήθως συμβαίνει εντός 12-18 μηνών μετά τα πρώτα συμπτώματα.

24 ώρες χωρίς ύπνο

Ένα άτομο μπορεί να βιώσει μειωμένο συντονισμό και μνήμη μετά από 24 ώρες αυπνίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα αρχίσουν να βιώνουν τις επιπτώσεις της στέρησης του ύπνου μετά από ακριβώς 24 ώρες. Το CDC ισχυρίζεται ότι όταν παραμένετε ξύπνιοι για τουλάχιστον 24 ώρες αυτό είναι συγκρίσιμο με την περιεκτικότητα αλκοόλ στο 0,10 τοις εκατό.

Τα αποτελέσματα της της 24ωρης αυπνίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

-την υπνηλία

-την ευερεθιστότητα

-την αδυναμία συγκέντρωσης και μνήμης

-τον μειωμένο συντονισμό

-την άστοχη κρίση

-τα προβλήματα βραχυπρόθεσμης μνήμης

-τα αυξημένα επίπεδα ορμονών στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη

-τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

-τα υψηλότερο κίνδυνο ατυχημάτων

-τη μυϊκή ένταση

Πολλά από αυτά τα αποτελέσματα συμβαίνουν επειδή ο εγκέφαλος επιχειρεί να εξοικονομήσει ενέργεια μπαίνοντας σε μια φάση στην οποία οι γιατροί αναφέρονται ως «τοπικό ύπνο». Κατά τη διάρκεια του τοπικού ύπνου, ο οργανισμός διακόπτει προσωρινά τους νευρώνες σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, αλλά όχι σε άλλους.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κατάσταση τοπικού ύπνου μπορεί να εμφανιστούν πλήρως ξύπνιοι, αλλά η ικανότητά τους να εκτελούν πολύπλοκες εργασίες θα μειωθεί σημαντικά.

Η στέρηση του ύπνου διαταράσσει επίσης τον φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματος, ο οποίος επηρεάζει τις ορμόνες που ρυθμίζουν:

-την ανάπτυξη

-την όρεξη

-τον μεταβολισμό

-το στρες

-το ανοσοποιητικό σύστημα.

πηγή:iatronet.gr