Τα σκυλιά ζουν, κατά μέσο όρο, περίπου 12,5 χρόνια, όμως η διάρκεια της ζωής τους κυμαίνεται από 5,4 έως 15,4 χρόνια, ανάλογα με την φυλή.

Γιατί, όμως, κάποιοι σκύλοι ζουν περισσότερο; Απαντήσεις στα ερωτήματα για τους παράγοντες μακροζωίας των σκύλων δίνει μεγάλη έρευνα, που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο και παρουσιάστηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Οι παράγοντες που καθορίζουν την διάρκεια ζωής των σκύλων, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Scientific reports»

Έρευνα για το προσδόκιμο ζωής των σκύλων

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την «Dogs Trust», μία οργάνωση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που δραστηριοποιείται διεθνώς για την ευζωία των σκύλων. Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 600.000 κατοικίδια από 150 φυλές και διαπιστώθηκε ότι το προσδόκιμο ζωής ποικίλλει ανάλογα με τη φυλή, το μέγεθος, το φύλο και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του σκύλου. Τα περισσότερα από τα σκυλιά που συμμετείχαν ήταν καθαρόαιμα, ενώ τα υπόλοιπα εντάχθηκαν σε μία ενιαία κατηγορία ημίαιμων. Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν το συνολικό μέγεθος του σώματος κάθε φυλής ως μικρό, μεσαίο ή μεγάλο και το σχήμα του κεφαλιού ως επίπεδο, μεσαίας αναλογίας ή με μακρύ ρύγχος.

Οι φυλές με την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής είναι το Λανκασάιρ Χίλερ, το Θιβετιανό Σπάνιελ (15,2 χρόνια), το μίνι Ντάτσχουντ (14 χρόνια), το Λαμπραντόρ (13,1 έτη) και το Κόκερ Σπάνιελ (13,3 έτη).

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής έχουν τα σκυλιά Λανκασάιρ Χίλερ, μια μικροσκοπική αγγλική φυλή, αφού ζουν κατά μέσο όρο 15,4 χρόνια. Αντίθετα οι πολύ μεγαλύτεροι σε μέγεθος καυκάσιοι ποιμενικοί έχουν το μικρότερο μέσο όρο ζωής, μόλις 5,4 χρόνια. Οι φυλές με την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής είναι το Λανκασάιρ Χίλερ, το Θιβετιανό Σπάνιελ (15,2 χρόνια) και το μίνι Ντάτσχουντ (14 χρόνια), το Λαμπραντόρ (13,1 έτη) και το Κόκερ Σπάνιελ (13,3 έτη). Όσον αφορά το φύλο, διαπιστώθηκε ότι οι θηλυκοί σκύλοι ζουν λίγο περισσότερο (12,7 χρόνια) από τους αρσενικούς (12,4 χρόνια).

Φυσικά πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί γιατί ορισμένες φυλές έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από άλλες.

Σημαντικό ρόλο στο προσδόκιμο ζωής των σκύλων παίζουν και οι διαφορές στον τρόπο ζωής, το περιβάλλον, τη διατροφή, ή άλλους παράγοντες, όπως η αναπαραγωγή και το μεγάλωμα των ζώων, που διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Τα περισσότερα από τα σκυλιά που συμμετείχαν ήταν καθαρόαιμα, ενώ τα υπόλοιπα εντάχθηκαν σε μία ενιαία κατηγορία ημίαιμων


Τι έδειξε έρευνα 

Οι σκύλοι με επίπεδο ρύγχος ζουν, κατά μέσο όρο, περίπου 1,5 χρόνο λιγότερο από άλλες φυλές.

Τα μικρόσωμα σκυλιά με επίπεδο ρύγχος (γαλλικά μπουλντόγκ, πάγκ, κ.α.) εμφανίζουν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με άλλες φυλές.

Τα μεσαίου μεγέθους σκυλιά με επίπεδο ρύγχος έχουν τη μικρότερη μέση διάρκεια ζωής και ζούν περίπου 9,1 έτη τα αρσενικά και 9,6 έτη τα θηλυκά.

Αρσενικοί σκύλοι μεσαίου μεγέθους με επίπεδο ρύγχος έχουν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να ζήσουν λιγότερο σε σχέση με τα μικρόσωμα θηλυκά σκυλιά με μακρύ ρύγχος

Οι μεγαλόσωμες φυλές σκύλων έχουν 20% αυξημένο κίνδυνο για μικρότερη διάρκεια ζωής συγκριτικά με τις μικρόσωμες φυλές.

Τα μικρόσωμα σκυλιά με μακρύ μουσούδι, όπως τα whippets, είχαν το μεγαλύτερο μέσο προσδόκιμο ζωής, φτάνοντας τα 13,3 χρόνια.

Οι καθαρόαιμες φυλές ζουν λίγο περισσότερο (12,7 χρόνια) από τις ημίαιμες (12 χρόνια).

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Animall της εφημερίδας Παραπολιτικά