Ένας μικροκαμωμένος, τρυφερός, γλυκύτατος σκύλος, που διακρίνεται για την ζωντάνια, το σκέρτσο και του νάζι του. Ο σκύλος Μαλτέζ ξεχωρίζει για το μεταξένιο τρίχωμα του στο χρώμα του χιονιού και είναι ένας αφοσιωμένος σύντροφος για εσάς και την οικογένειά σας.

Μαλτέζ: Η καταγωγή του 

Η ακριβής χρονολογική περίοδος της ύπαρξής της φυλής σκύλων Μαλτέζ, δεν είναι γνωστή, όμως πιστεύεται ότι ο μικρόσωμος αυτός σκύλος συντροφιάς υπήρξε στη Μάλτα την εποχή της αρχαίας Ελλάδας. Παρότι δεν ξέρουμε σίγουρα αν το αρχαιοελληνικό «Μελιταίο κυνίδιο» έχει άμεση σχέση με το σημερινό Μαλτέζ, είναι αποδεκτή η εκδοχή ότι η ονομασία της φυλής προέρχεται από τη σημιτική λέξη “malat” (που σημαίνει καταφύγιο ή λιμάνι). Από αυτή την σημιτική λέξη έχουν πάρει το όνομά τους και πολλές παράκτιες πόλεις της Μεσογείου, όπως η Σικελιανή Melita (αποικία Ιώνων από τη Μίλητο της Μ. Ασίας), τα νησιά Meleda (στην Αδριατική) και η Μάλτα.

Οι πρόγονοι της φυλής Μαλτέζ, που είναι μάλλον μικρόσωμος τύπος σπάνιελ παρά τέρριερ, αναφέρονται από τον Αριστοτέλη (384-322 π.Χ.) και ήταν δημοφιλείς σύντροφοι στη Ρώμη, όπως αναφέρει ο Στράβων (1ος αιώνας μ.Χ.). ‘Ηταν σκύλοι χρήσιμοι στο κυνήγι των ποντικών, συνόδευαν τις εταίρες του χρυσού αιώνα της Αθήνας, καθώς και τις κυρίες στους πίνακες της Αναγεννήσεως. Πιστεύεται πως αυτού του τύπου τα σκυλιά ήταν απόγονοι λυκόμορφων σκύλων που μοιάζουν με σημερινούς σκύλους τύπου σπιτς. Οι σκύλοι συντροφιάς, είναι γνωστό ότι υπήρξαν στην Αίγυπτο από αρχαιοτάτων χρόνων. Σχέδια μικρών, ανοιχτόχρωμων σκύλων με μεταξένιο τρίχωμα συναντάμε σε αμφορείς και βάζα, τα οποία βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε ερείπια της αρχαίας Ελλάδας. Υπάρχουν αποδείξεις για την ύπαρξη μικρών σκυλιών συντροφιάς, συνήθως λευκού χρώματος (σκύλοι κυριών) στην περιοχή της Μεσογείου, κατά το 600-300 π.Χ.

Παρά το μικρό μέγεθος του, το Μαλτέζ είναι ένας άφοβος και θαρραλέος σκύλος, γεμάτος ζωντάνια. Διακρίνεται για τον πολύ καλό χαρακτήρα του και τα ευγενικά του αισθήματα. Λατρεύει το παιχνίδι και τα πάει αρκετά καλά με τα παιδιά.


Πολλές φυλές σκύλων όπως τα Κανίς, τα Μαλτέζ, και κάποιες ποικιλίες του Μπισόν Φριζέ, πιστεύεται πως έχουν την ίδια προέλευση και τους ίδιους προγόνους.
Ιστορικές αναφορές παρουσιάζουν το Μαλτέζ ως Bichon Maltese, Melitei, Melita και Maltese. Το Bichon Maltese προήλθε από μια ποικιλία του Bichon Frize που έμοιαζε καταπληκτικά με αυτό της Μάλτας, αλλά δεν ήταν πρόγονός του. Τα ονόματα Melitei και Melita αναφέρονται στο νησί προέλευσης του σκύλου, τη Μάλτα.

Όσον αφορά την εξάπλωσή τους, το μέγεθος του σκύλου της Μάλτας δεν επέτρεπε την ύπαρξη μεγάλων σκύλων σε αυτό, και οι πιθανοί ιδιοκτήτες σκύλων έπρεπε να βρουν έναν ιδανικό σε μέγεθος σκύλο για το σπίτι. Έτσι, με επιλεκτική εκτροφή προήλθε ένα μικρό σε μέγεθος λευκό σκυλί, που έγινε γνωστό ως Μαλτέζ. Πέρα από την εξωτερική ομορφιά της, η φυλή ήταν έξυπνη, εκπαιδεύσιμη και αφοσιωμένη στους ιδιοκτήτες της. Η κομβική γεωγραφική θέση του νησιού στη Μεσόγειο, που λειτουργούσε ως πέρασμα προς την Αφρική και προς την Ευρώπη, οδήγησε και στην «εξαγωγή» του Μαλτέζ στις χώρες αυτές. Το μέγεθος, η χάρη και η ομορφιά τους έκανε γρήγορα αποδεκτά τα σκυλιά αυτά, τα οποία συχνά προσφέρονταν ως δώρο σε βασιλικές οικογένειες και σε κυβερνήτες διάφορων χωρών.

Η καταγωγή του Μαλτέζ


Το παρατσούκλι του Μαλτέζ

Όπως προαναφέρθηκε, η Μάλτα είναι ένα νησί που βρίσκεται σε στρατηγική θέση στη Μεσόγειο, και έτσι οι κάτοικοί της ταξίδευαν συχνά προς άλλες χώρες με αφορμή τις διάφορες εμπορικές συναλλαγές. Μαζί τους στα ταξίδια τους αυτά έπαιρναν και τους σκύλους τους. Γύρω στο 1500, η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, έλαβε ως δώρο ένα Μαλτέζ που είχε εκτραφεί στην Τουρκία. Όταν ο σκύλος έγινε γνωστός στο αγγλικό κοινό, αγαπήθηκε όσο κανείς άλλος. Συγγραφείς εκθείαζαν τις αρετές της φυλής και υπήρξε και η φήμη πως τα σκυλιά αυτά είχαν θεραπευτικές ιδιότητες.

Εκείνη την εποχή οι άνθρωποι πίστευαν ότι τα Μαλτέζ μπορούσαν να απαλύνουν τους ρευματικούς πόνους από τους ιδιοκτήτες τους. Μάλιστα όσοι έπασχαν από ρευματισμούς έβαζαν τα Μαλτέζ στο κρεβάτι τους, κάτω από τα σκεπάσματα, γιατί πίστευαν πως θα τους απάλλασσαν από τα ενοχλητικά συμπτώματά της νόσου τους. Έτσι δόθηκε στους σκύλους αυτούς το παρατσούκλι «Σκύλοι Ανακούφισης».

Δημοτικότητα και αναγνώριση

Όλες οι περιγραφές για τη φυλή ήταν σχεδόν ίδιες: λευκό, μεταξένιο τρίχωμα, μικρό μέγεθος και αξιολάτρευτος χαρακτήρας. Η δημοτικότητα της φυλής ανέβαινε και έπεφτε με το πέρασμα των αιώνων. Ο διάσημος συγγραφέας για σκύλους Stonehenge εκθείαζε τη φυλή στο βιβλίο του «The Dogs of Great Britain, America and Other Countries» και παρουσίαζε το Μαλτέζ ως το πιο δημοφιλές κατοικίδιο. Μάλιστα αναφέρεται ιδιαίτερα ο σκύλος της κας Mandeville που έπαιρνε μέρος σε εκθέσεις έως το 1862 όπου και η φυλή καθιερώθηκε στο Agricultural Hall Show στο Λονδίνο. Μέχρι το τέλος του αιώνα το Μαλτέζ έφτασε στο απόγειο της δημοτικότητας του. Εκείνη την εποχή, πολλά δείγματα είχαν μεταφερθεί στις ΗΠΑ και τον Καναδά και γνώριζαν μεγάλη ανταπόκριση.

Τα πρώτα Μαλτέζ καταχωρήθηκαν από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο το 1888 και ονομάζονταν Snips και Topsy. Ο αριθμός της φυλής αυξανόταν σταθερά και το 1950 ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος είχε καταγράψει 70 σκύλους. Τότε η δημοτικότητα της φυλής αρχίζει να αυξάνεται εντυπωσιακά. Το 1970 πάνω από 4.000 Μαλτέζ είχαν καταγραφεί και κάθε χρόνο το νούμερο μεγάλωνε μαζί με τους λάτρεις της φυλής. Ο πρώτος πρωταθλητής ήταν ο Young’s Trackery Rob Roy το 1901 και το πρώτο Best In Show που κατακτήθηκε από Μαλτέζ ήταν το 1912 από την Ch. Sweetsir Of Dyker. Το 1940 ο Dr. Vincenzo Calvaresi ξεκινά να εκτρέφει Μαλτέζ και από την εκτροφή του, προέκυψαν πάνω από 100 πρωταθλητές. Η δημοτικότητα όμως της φυλής ως σκύλοι εκθέσεων οφείλεται στον Tony και την Aennchen Antonelli, οι οποίοι ξεκίνησαν από την εκτροφή Μαλτέζ το 1950. Οι σκύλοι εκτροφής τους κατέχουν ρεκόρ πρωταθλημάτων και οι Antonellis ιδρύουν τον Αμερικανικό Όμιλο Μαλτέζ. Οι προσπάθειές τους για ανάδειξη της φυλής σταματούν το 1975 με το θάνατο της Aennchen.

Το Μαλτέζ πρέπει να ζει μέσα στο σπίτι και να μάθει το περιλαίμιο και το λουράκι περιπάτου από μικρή ηλικία ώστε να μην γίνει ατίθασος

Μορφολογικά χαρακτηριστικά

Το Μαλτέζ είναι ένας μικρού μεγέθους σκύλος (toy), που καλύπτεται από την κορυφή μέχρι τα νύχια από ένα φίνο, μακρύ, λευκό και μεταξένιο τρίχωμα. Παρά το μικρό του μέγεθος έχει μακρύ και συμπαγές σώμα. Η πλάτη είναι επίπεδη και το στήθος αρκετά βαθύ. Τα πόδια είναι καλοσχηματισμένα, με γερά οστά και τα πέλματα μικρά, στρογγυλά και μαύρου χρώματος. Το κεφάλι είναι μετρίου μήκους και σε καλή αναλογία με το σώμα. Το κρανίο είναι ελαφρώς στρογγυλεμένο και στην κορυφή το στοπ είναι μέτριο. Τα αυτιά φέρονται πεσμένα πολύ κοντά στο κεφάλι, και είναι αρκετά μακριά σε μήκος. Τα μάτια βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, είναι πολύ σκούρα και στρογγυλά. Το περίγραμμα των βλεφάρων είναι μαύρο και αυτό προσδίδει στο σκύλο μια έκφραση επαγρύπνησης. Το ρύγχος είναι ευθύγραμμο και μέτριο σε μήκος, ενώ η μύτη είναι μεγάλη, στρογγυλεμένη και μαύρη. Τα δόντια είναι καλά ανεπτυγμένα και κλείνουν σε ένα ψαλιδόσχημο δάγκωμα. Το χρώμα είναι το απόλυτο λευκό. Ίχνη λεμονί αποχρώσεων είναι ανεκτά, αλλά όχι επιθυμητά.

Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του Μαλτέζ


Χαρακτήρας

Παρά το μικρό του μέγεθος, το Μαλτέζ είναι ένας άφοβος και θαρραλέος σκύλος. Έχει πολύ καλό χαρακτήρα και ευγενικά αισθήματα. Είναι πολύ ενεργητικός και γεμάτος ζωντάνιας και επιδεικνύει κάθε στιγμή το δυναμικό του χαρακτήρα. Σκύλος πειθήνιος, αλλά και αρκετά έξυπνος, με τάσεις να παραπλανά τους άλλους για να κερδίσει αυτό που θέλει. Ζωηρός, αλλά καθόλου άτσαλος, γεμάτος χάρη και τρυφερότητα.

Ο σκύλος αυτός απαιτεί τον δικό του χώρο και την ιδιαίτερη προσοχή από τον ιδιοκτήτη-κηδεμόνα του

Λατρεύει το παιχνίδι και τα χάδια, ενώ τα πάει αρκετά καλά με τα παιδιά που σέβονται την προσωπικότητά του. Είναι σκύλος εκπαιδεύσιμος και πολύ ικανός, αλλά η εκπαίδευσή του θα πρέπει να ξεκινά από νεαρή ηλικία. Λόγω του ήπιου χαρακτήρα του, μπορεί να συνυπάρξει με άλλα ζώα. Φυσικά το Μαλτέζ πρέπει να ζει μέσα στο σπίτι. Επίσης πρέπει να συνηθίσει από μικρή ηλικία το περιλαίμιο και το λουρί περιπάτου, ώστε να μην γίνει ατίθασο. Ο σκύλος αυτός απαιτεί το δικό του χώρο και ιδιαίτερη προσοχή από τον ιδιοκτήτη-κηδεμόνα του. Αν νιώσει μοναξιά ή μονοτονία μπορεί να αποκτήσει καταστροφικές τάσεις.

Υγεία και φροντίδα

Το Μαλτέζ είναι ένας σκύλος που χρειάζεται αρκετή φροντίδα και περιποίηση. Το πιο λαμπρό χαρακτηριστικό της φυλής είναι το πλούσιο, μεταξένιο και αστραφτερό της τρίχωμα που καλύπτει το σώμα του Μαλτέζ σαν κατάλευκο πέπλο. Η διατήρηση του τριχώματος σε άριστη κατάσταση, απαιτεί καθημερινή, εξειδικευμένη φροντίδα, ενώ τα ζώα που δεν πρόκειται να παρουσιαστούν σε εκθέσεις μορφολογίας μπορούν να κουρεύονται. Ας μην ξεχνάμε πως όταν ένα μαλτέζ βγαίνει έξω από το σπίτι, συμπεριφέρεται όπως κάθε άλλος σκύλος. Του αρέσει να κυλιέται στη λάσπη και το χώμα, και αυτό θα πρέπει να αντιμετωπισθεί έγκαιρα αν θέλετε να έχετε ένα υγιές Μαλτέζ, με περιποιημένο τρίχωμα. Ο καλλωπισμός του απαιτεί αρκετό χρόνο και μπορεί να γίνει τόσο από τον ιδιοκτήτη-κηδεμόνα, όσο και από κάποιον ειδικό (groomer). Καλό θα ήταν το βούρτσισμα να γίνεται σε καθημερινή βάση. Το συχνό μπάνιο με ειδικό σαμπουάν είναι απαραίτητο.

Αν και χαίρει εξαιρετικής υγείας και μακροζωίας, υπάρχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες που χρειάζονται προσοχή. Είναι αρκετά διαδεδομένη η μετατόπιση επιγονατίδας στο Μαλτέζ και δεν πρέπει ποτέ να σηκώνουμε το σκύλο από τα πίσω πόδια, ούτε να τον αφήνουμε να πηδάει από ψηλά. Κατά τη διάρκεια της αλλαγής οδοντοφυΐας μπορούν να παρατηρηθούν λιποθυμίες που οφείλονται σε χαμηλή περιεκτικότητα σακχάρου στο αίμα. Τα μάτια πολλές φορές δακρύζουν υπερβολικά και λεκιάζουν το τρίχωμα, σημάδι πως οι δακρυϊκοί αδένες χρειάζονται απόφραξη από τον κτηνίατρο. Τα δόντια πρέπει να καθαρίζονται συχνά και τα νύχια να κόβονται κάθε εβδομάδα. Λόγω του μήκους του τριχώματός της η φυλή είναι αρκετά επιρρεπής σε ψύλλους, και γι’ αυτό θα πρέπει να εξετάζεται συχνά και να εφαρμόζεται κάποια φαρμακευτική αγωγή αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Χρειάζεται ισορροπημένη διατροφή για να διατηρείται ο σκύλος υγιής.

Πώς να φροντίσετε ένα Μαλτέζ

Συμβίωση και εκπαίδευση

Το Μαλτέζ είναι ένας σκύλος με ήπιο χαρακτήρα. Τα πάει καλά με τα παιδιά, με την προϋπόθεση όμως ότι αυτά σέβονται την προσωπικότητά του και του φέρονται με στοργή. Είναι ένας σκύλος γεμάτος ενεργητικότητα και γι’ αυτό δεν πρέπει να μένει άπραγος για πολλές ώρες. Ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου σκύλου πρέπει να εφευρίσκει τρόπους για να τον κρατά απασχολημένο και ευτυχισμένο, διαφορετικά το Μαλτέζ μπορεί να αρχίσει να καταστρέφει με μανία ό,τι βρει μπροστά του. Δεν πρέπει να μένει μόνο του για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ούτε να υπόκειται σε τραχύ χειρισμό και βάναυση συμπεριφορά. Η τρυφερή καρδιά του αποζητά την αγάπη και τη στοργή που ανταποδίδει με θέρμη στο πολλαπλάσιο.Ένα αφρόντιστο, παραμελημένο Μαλτέζ είναι δυστυχισμένο. Δεν μπορεί να ζήσει εκτός σπιτιού και η εκπαίδευση του πρέπει να χρησιμοποιεί την ενθάρρυνση, την υπομονή, την επιβράβευση και το παιχνίδι. Η θετική κινητοποίηση και οι ευχάριστες εμπειρίες αποδίδουν με διακρίσεις στη διαγωνιστική υπακοή, αρκεί η διδαχή να γίνεται σωστά και να εκμεταλλεύεται την αφοσίωση και τη διάθεσή του σκύλου να ευχαριστήσει. Εξωστρεφές, όσο και αφοσιωμένο, το Μαλτέζ χρειάζεται εξίσου την κοινωνικοποίηση όσο και τη θαλπωρή της αγκαλιάς των οικείων του. Απολαμβάνει τις ώρες που περνάτε μαζί του, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι θα καθίσει δίπλα σας στον καναπέ την ώρα που εσείς διαβάζετε. Δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τους ξένους και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία. Παρόλα αυτά όμως τα πάει ιδιαίτερα καλά με άλλους σκύλους ή και άλλα κατοικίδια, όπως οι γάτες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ • A NEW OWNER’S GUIDE TO MALTESE, VICKI ABBOTT, T.F.H. • MINI ATLAS OF DOG BREEDS, A. DE PRISCO/ J.R. JONSHON, T.F.H.

Δημοσιεύτηκε στο Animall των Παραπολιτικών