Μετά από την προγραμματισμένη συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, στις 3 Ιουλίου, με σκοπό να εκφράσει την αντίθεσή του στην άμεση έναρξη επιβολής προστίμων, ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος κατόρθωσε να διαδραματίσει τον θεσμικό του ρόλο στην εξαγγελία της υποχρεωτικής για όλους, 4μηνης παράτασης.

Η ρύθμιση αυτή αποτελεί καρπό της γόνιμης συνεργασίας της Πολιτείας με θεσμικούς φορείς και τον ΚΟΕ, οι οποίοι με συνέπεια και τεκμηρίωση υπερασπίζονται τις αρχές της υπεύθυνης κυνοφιλίας. Στο πλαίσιο της ρύθμισης προβλέπεται:

  • Παράταση τεσσάρων μηνών, έως την 1η Νοεμβρίου 2025, στην επιβολή προστίμων για μη αποστολή δείγματος DNA ή μη στείρωση ζώου,
  • Μείωση του παραβόλου από 70€ σε 20€ για όλους τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς και από 40€ σε 20€ για κυνηγετικούς σκύλους,
  • Πλήρης απαλλαγή από την πληρωμή παραβόλου έως τις 31 Οκτωβρίου 2025 για τους ιδιοκτήτες σκύλων αναγνωρισμένων ελληνικών φυλών που είναι μέλη του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος και των οποίων οι σκύλοι είναι εγγεγραμμένοι στο γενεαλόγιο του ΚΟΕ.
Ο ΚΟΕ, πιστός στις αρχές της τεκμηριωμένης παρέμβασης, θα καταθέσει προτάσεις για την εφαρμογή του Ν. 4830/2021
kyano-animall

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη συνιστά έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας του έργου του ΚΟΕ, τόσο στην προστασία των ελληνικών φυλών όσο και στην ενίσχυση της υπεύθυνης κυνοφιλίας, μέσα από κανόνες, γνώση και διαφάνεια. Ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος ευχαριστεί τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Σπανάκη, για την ειλικρινή διάθεση διαλόγου και τη θεσμική στήριξη των προτάσεων που κατατέθηκαν – προτάσεις που δεν εξαντλούνται στις ανωτέρω ρυθμίσεις.

Ο ΚΟΕ, πιστός στις αρχές της τεκμηριωμένης παρέμβασης, θα καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για την ορθολογική εφαρμογή του Ν. 4830/2021 και θα συνεχίσει να εργάζεται με στόχο ένα νομικό πλαίσιο δίκαιο, εφαρμόσιμο και πραγματικά ωφέλιμο για τους σκύλους και τους υπεύθυνους ιδιοκτήτες τους.

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Animall των Παραπολιτικών