Πώς μπορούμε να μάθουμε στον σκύλο μας να κολυμπάει μαζί μας και να το χαίρεται; Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων, κ. Θοδωρής Τριάντης, ιδρυτής και υπεύθυνος της Σχολής «Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων», δίνει βασικές εκπαιδευτικές οδηγίες, τις οποίες αξίζει να δοκιμάσουμε βήμα- βήμα με την σειρά, για να τα καταφέρουμε με ασφάλεια και υπομονή.

1ο ΒΉΜΑ Βρέξτε τα πόδια σας για να αρχίσει και ο σκύλος να βρέχει τα δικά του.

2ο ΒΉΜΑ Δοκιμάστε να τρέξετε λίγο για να το δει σαν παιχνίδι.

3ο ΒΉΜΑ Μπαίνουμε μέσα στο νερό λίγο πιο πάνω από τους αστραγάλους μας και παροτρύνουμε τον σκύλο μας να έρθει. Τον φωνάζουμε κρατώντας το αγαπημένο του παιχνίδι για να τού το δώσουμε σαν επιβράβευση ή απλά έτοιμοι να δώσουμε το χάδι του, μόλις πλησιάσει.

4ο ΒΉΜΑ Τα χάδια και η λεκτική επιβράβευση πρέπει να είναι συνεχείς. Ίσως χρειαστεί να τού φοράμε ένα κολάρο ή σαμάρι,στο οποίο θα έχουμε δέσει ένα ελαφρύ σχοινάκι μήκους περίπου 2 μέτρων, για να τον τραβήξουμε πολύ απαλά προς το μέρος μας.

5ο ΒΉΜΑ Βάλτε το χέρι σας κάτω από την κοιλιά του και υποστηρίξτε τον, ώστε να νιώθει ασφάλεια. Αναγκαστικά θα αρχίσει να κουνάει ενστικτωδώς τα πόδια του μέσα στο νερό. Και πάλι η λεκτική παρότρυνση δεν πρέπει να σταματάει - σαν να κάνει το πιο σπουδαίο κατόρθωμα στον κόσμο! Τραβάτε τα χέρια σας για μερικά δευτερόλεπτα και όταν αρχίζει να βουλιάζει βοηθήστε τον και πάλι.

Η προσπάθεια γίνεται πολλές φορές αλλά για λίγο, ώστε να μην κουραστεί. Λάβετε υπόψη ότι η πρώτη αρνητική αντίδραση εκδηλώνεται μόλις βραχούν τα πόδια του, η δεύτερη όταν βραχεί η κοιλιά του και η τρίτη αρνητική αντίδραση έρχεται όταν νιώσει ότι τα πόδια του δεν πατάνε στο βυθό. Προχωράμε τα βήματα με την σειρά, με υπομονή και χωρίς πίεση.

Αν ο σκύλος αρνείται να μπει στο νερό, δεν τον πιέζουμε. Υπάρχει και το βουνό!

Τι δεν κάνουμε

  • Δεν παίρνουμε τον σκύλο αγκαλιά για να τον βάλουμε στη θάλασσα, με το ζόρι. Θα έχετε αντίθετα αποτελέσματα και δεν θα καταφέρετε τίποτα!
  • Δεν επιχειρούμε να τον βάλουμε στην θάλασσα αν έχει αέρα και κύματα. Η προσπάθεια απαιτεί ήρεμη θάλασσα.
  • Δεν αφήνουμε τον σκύλο να κολυμπάει με γεμάτο στομάχι.
  • Δεν πιέζουμε τον σκύλο μας (ιδιαίτερα αν είναι μεγάλος σε ηλικία) να μπει στην θάλασσα εφόσον αγχώνεται. Υπάρχει και το βουνό.
  • Δεν χάνουμε πότε τον σκύλο από τα μάτια μας όταν βρίσκεται στην θάλασσα. Μπορεί να πανικοβληθεί και πρέπει να είστε έτοιμοι να τον βοηθήσετε, όπως τα μικρά παιδιά.
  • Δεν χρησιμοποιούμε μπαλάκι ίδιο με αυτό που έχουν οι λουόμενοι για να παίζουν ρακέτες. Ο σκύλος σας θα κυνηγάει τα ξένα μπαλάκια.
  • Δεν αφήνουμε να μένει στο τρίχωμά του το θαλασσινό νερό. Ξέβγαλμα με γλυκό νερό..

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Animall των Παραπολιτικών