Άλμπερτ Αϊνστάιν: Ένα διαυγές, δυνατό μυαλό με μια μεγάλη καρδιά - Φιλόζωος με ιδιαίτερη αγάπη στις γάτες
Ήθελε κοντά του κατοικίδια
''Υπάρχουν δυο μέσα διαφυγής από τη μιζέρια της ζωής: η μουσική και οι γάτες'', είχε πει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, εκτός από το ότι ήταν επιστήμονας τιμημένος με βραβείο Νόμπελ Φυσικής, θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας, μια από τις μεγαλύτερες διάνοιες της ανθρωπότητας που καθιέρωσε την πιο διάσημη εξίσωση Ε=mc2, έπαιζε βιολί, ήταν μέτριος μαθητής από άποψη, δε φορούσε κάλτσες ποτέ (γιατί άνοιγαν τρύπες στο μεγάλο δάχτυλο), ήταν μανιώδης καπνιστής, είχε φάκελο στο FBI (δεν ήταν παραβατικός, απλά προβλημάτιζε που ήταν διάνοια), παντρεύτηκε την ξαδέρφη του και επίσης, έκλεψαν τον εγκέφαλο του για έρευνα…
Ο φυσικός ήθελε κοντά του κατοικίδια. Κατά καιρούς είχε σκύλους και παπαγάλο, η μεγάλη του αγάπη όμως ήταν οι γάτες και μάλιστα η μεγαλύτερη αδυναμία όλων ο Tiger.
Ήταν και μεγάλος φιλόζωος. Ήθελε κοντά του κατοικίδια. Κατά καιρούς είχε σκύλους και παπαγάλο, η μεγάλη του αγάπη όμως ήταν οι γάτες και μάλιστα η μεγαλύτερη αδυναμία όλων ο Tiger, ένας κίτρινος κεραμιδόγατος, που τον τρόμαζαν οι καταιγίδες και ο «μπαμπάς» Άλμπερτ, τον καθησύχαζε λέγοντας του πως δε μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να τΙς αποφύγουν… Ο φυσικός αγαπούσε τόσο τα ζώα, που έφθασε στο σημείο, πολλά από τα σημαντικά αποφθέγματα του, να αφορούν στην αγάπη του αυτή, όπως:
- «αν ένας άνθρωπος στοχεύει να έχει μια ενάρετη ζωή, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι μην τραυματίζει τα ζώα»
- «υπάρχουν δυο μέσα διαφυγής από τη μιζέρια της ζωής: η μουσική και οι γάτες».
Κι ήταν τόσο «ριζωμένες» μέσα του, που όταν προσπαθούσε να εξηγήσει πως λειτουργεί ο τηλέγραφος, είχε πει χαρακτηριστικά ότι η τεχνολογία είναι σαν μια μεγάλη γάτα. Τραβάς την ουρά στη Νέα Υόρκη και το κεφάλι της νιαουρίζει στο Λος Άντζελες… Φυσικά δεν ήταν η γατο-αγάπη, αυτή που τον οδήγησε στις ανακαλύψεις του. Μην ξεχνάμε πως ο Άλμπερτ είχε δείχτη νοημοσύνης κοντά στο 200… τα κατοικίδια όμως και ειδικά οι γάτες τον βοηθούσαν συναισθηματικά, τον στήριζαν ψυχολογικά κι έτσι μπορούσε να ξεπερνάει τις δυσκολίες πιο εύκολα, με τη δική τους απαντοχή...
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Animall των Παραπολιτικών