Εθνικό μητρώο ζώων συντροφιάς: Τα πρώτα επίσημα στοιχεία για τα ζώα στην Ελλάδα
Στόχοι του ΕΜΖΣ
Στην ψηφιακή πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς έχουν καταχωρηθεί μέχρι σήμερα συνολικά 1.378.645 κατοικίδια

Σε μια εποχή που η τεχνολογία διαδραματίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην καθημερινότητά μας, η Ελλάδα έχει θέσει σε εφαρμογή καινοτόμες ψηφιακές λύσεις για την κα ταγραφή και αποτελεσματική διαχείριση όχι μόνο των ζώων συντροφιάς αλλά και των αδέσποτων. Στο πλαίσιο αυτό έχει τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα ΕΜΖΣ (Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς), ένα πρωτοποριακό εργαλείο, που συμβάλλει στην λήψη μέτρων για την βελτίωση της διαχείρισης των ζωικών πληθυσμών, την πρόληψη και την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την εγκατάλειψη, την κακοποίηση και τη διακίνηση των ζώων.
Στην ψηφιακή πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς έχουν καταχωρηθεί μέχρι σήμερα συνολικά 1.378.645 κατοικίδια
Οι αριθμοί
Από την έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας ΕΜΖΣ μέχρι σήμερα, είναι καταγεγραμμένα περισσότερα από 323.303 αδέσποτα ζώα, ενώ 1.055.342 είναι τα δεσποζόμενα, δηλαδή τα κατοικίδια που έχουν ιδιοκτήτη. Από τα 1.378.645 ζώα που έχουν καταγραφεί στην ψηφιακή πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς, 292.143 είναι γάτες, ενώ τους τελευταίους μήνες πραγματοποιήθηκαν 86.502 νέες καταγραφές σκύλων. Η καταγραφή στην πλατφόρμα δεν περιορίζεται μόνο στα κατοικίδια, αλλά και στα προγράμματα στειρώσεων και θεραπείας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν ήδη στειρωθεί 292.143 ζώα, ενώ σημειώνονται 241.282 νέες στειρώσεις μετά την εφαρμογή του προγράμ - ματος. Ο αριθμός αυτός αποτελεί μια σημαντική επένδυση στην πρόληψη της υπερχείλισης των καταφυγίων και τη διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων.Επιπλέον, το σύστημα της ψηφιακής πλατφόρμας ΕΜΖΣ υποστηρίζει 2.652 εγκεκριμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες και οργανώσεις (κτηνίατροι), ενώ καταχωρήθηκαν 235 φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, ενισχύοντας την καταγραφή και κατά συνέπεια την αποτελεσματικότητα των ελέγχων, της υιοθεσίας και των προληπτικών δράσεων. Στην πλατφόρμα έχουν πρόσβαση κτηνίατροι, ιδιοκτήτες και ανάδοχοι, φιλοζωικά σωματεία και καταφύγια.
Λειτουργία πλατφόρμας
Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς υλοποιήθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας και αποτελεί τον κεντρικό κόμβο σχεδιασμού, ανάπτυξης και υλοποίησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να διασφαλιστεί
- η προστασία των ζώων συντροφιάς και η εξασφάλιση της ευζωίας τους,
- η ενίσχυση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς,
- ο αποτελεσματικός έλεγχος εφαρμογής του κανονιστικού πλαισίου για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς,
- η διευκόλυνση της στρατηγικής για τη δραστική μείωση του αριθμού τους μέσω προγραμμάτων υιοθεσίας, με απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων
Στην πλατφόρμα ΕΜΖΣ έχουν πρόσβαση κτηνίατροι, ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, φιλοζωικές οργανώσεις, καταφύγια.
Σημειώνεται ότι οι βασικές οντότητες του συστήματος αφορούν στη διαχείριση πληροφορίας που τηρείται στα ΥποΜητρώα του έργου και συγκεκριμένα:
- ΥποΜητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης Ζώων συντροφιάς,
- ΥποΜητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων,
- ΥποΜητρώο Καταφυγίων Ζώων Συντροφιάς,
- ΥποΜητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων,
- ΥποΜητρώο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ζώων Συντροφιάς,
- Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς,
- Αποθετήριο Διαβατηρίων Ζώων Συντροφιάς.
Στόχος του ΕΜΖΣ είναι η εφαρμογή των κανονισμών για την προστασία των ζώων συντροφιάς και των αδέσποτων.
Στόχοι του ΕΜΖΣ
- Η ψηφιακή αναβάθμιση της σχέσης κράτους πολίτη, μέσω της παροχής μιας συνεκτικής και ολοκληρωμένης ψηφιακής πλατφόρμας για την εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, μέσω της οποία θα απλοποιούνται οι διαδικασίες εξυπηρέτησης των ιδιοκτητών προς όφελος των ζώων συντροφιάς και της αύξησης των υιοθετημένων ζώων συντροφιάς.
- Η ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση των δεδομένων που απαιτούνται αλλά και των διαδικασιών που εκτελούνται από δημοσίους υπαλλήλους ή υπαλλήλους της αυτοδιοίκησης (Α΄ και Β΄ Βαθμού), ώστε σε ένα ενιαίο ασφαλές σύστημα με εύκολη πρόσβαση οι ρόλοι της δημόσιας διοίκησης να εκτελούνται με μειωμένο κόστος σε μειωμένο χρόνο και με λογοδοσία.
- Η ψηφιακή διαχείριση και δημοσιοποίηση των δράσεων που εκτελούνται για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς από κρατικούς φορείς ή φορείς της αυτοδιοίκησης ή φιλοζωικές οργανώσεις και σωματεία.
- Η διαφανής επιχορήγηση των φιλοζωικών οργανώσεων ή σωματείων από φορείς της Τοπικής αυτοδιοίκησης (Α΄ και Β' Βαθμού) με στόχους και προγράμματα.
- Ο προϋπολογιστικός και απολογιστικός έλεγχος των Δήμων για τις δράσεις που εκτελούν στα όρια του Δήμου τους, σχετιζόμενες με τα Αδέσποτα ζώα και οι δημοσιοποίηση δεικτών απόδοσης των δράσεων αυτών.
- Διευκόλυνση της εκτροφής και εμπορίας ζώων συντροφιάς στο πλαίσιο του νόμου, αλλά και η ιχνηλασιμότητα των γεννητόρων, σε συνδυασμό με τους νομικούς περιορισμούς σχετικά με τις γέννες.
- Παροχή φιλικής και ασφαλούς πλατφόρμας ολοκλήρωσης της αποτύπωσης των κτηνιατρικών πράξεων στα ζώα συντροφιάς που εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ιχνηλασιμότητα στις ασθένειες που εμφανίζονται αλλά και σημαντική διευκόλυνση στην παρακολούθηση της υγείας των ζώων από τους ιδιοκτήτες τους.
- Εξασφάλιση της ασφαλούς και νόμιμης μετακίνησης, εντός και εκτός Ελλάδος με την ψηφιακή συμπλήρωση όλων των απαιτούμενων εγγράφων για τα ζώα συντροφιάς.
- Αύξηση των υιοθεσιών μέσω της λειτουργίας εύχρηστης και ασφαλούς πλατφόρμας για την διευκόλυνση της υιοθεσίας ζώων συντροφιάς.
- Δημιουργία βάσης εθελοντικής αιμοδοσίας για τη διαχείριση της πληροφορίας από τους εξουσιοδοτημένους κτηνιάτρους προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτα ιατρικά περιστατικά ζώων συντροφιάς.
- Παροχή ποιοτικών ανοικτών δεδομένων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σχετικά με τα ζώα συντροφιάς που διαμένουν στην Ελλάδα.
- Συνεχής τροφοδότηση των υπηρεσιών με δεδομένα για την εφαρμογή του ν. 4830/2021 (Α΄ 169)
- Ανάπτυξη συστήματος αποτελεσματικού ελέγχου της εφαρμογής του ν. 4830/2021 (Α΄ 169) κυρίως στα θέματα παραβάσεων.
- Ανάπτυξη γνωσιακής βάσης και δικτύου συνδεδεμένων ιδιωτών, επαγγελματιών και εθελοντών για την ανταλλαγή καλών πρακτικών, εμπειριών από τις ασκούμενες κατά το νόμο δράσεις.
- Διευκόλυνση εκπαιδευτικών δράσεων σχετιζόμενων με την ευζωία των ζώων συντροφιάς.
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Animall των Παραπολιτικών