Γερμανία: Ελεύθερος ο "Τίμι", η φάλαινα που είχε παγιδευτεί σε αβαθή στη Βαλτική για 29 ημέρες (Εικόνες & Βίντεο)
Η κατάστασή της θεωρείται ακόμη ασαφής
Η νεαρή φάλαινα "Τίμι" είχε τον τελευταίο μήνα παγιδευτεί σε αβαθή νερά στα ανοιχτά της νήσου Πόελ, στη Βαλτική Θάλασσα
Διαβάστε: Βαλτική: Ξεκίνησε το ταξίδι της φάλαινας Τίμι προς την ελευθερία (Βίντεο)
Γερμανία: Ελεύθερη η φάλαινα "Τίμι" που είχε παγιδευτεί σε αβαθή στη Βαλτική για 29 ημέρες
Η φάλαινα ρυμουλκήθηκε χθες κατά μήκος των ακτών της Δανίας και νωρίτερα σήμερα κολύμπησε ελεύθερη στη Βόρεια Θάλασσα, δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ο Γενς Σβαρκ, μέλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει την επιχείρηση διάσωσης. Παρολ΄αυτά, η κατάστασή της ωστόσο θεωρείται ακόμη ασαφής, διευκρίνισε η ομάδα διάσωσής της.Buckelwal HOPE- Timmy IS FINALLY FREE! 🙏🐋🙏🥹
— Hamburg Online, Nachrichten und News aus Hamburg (@HAMBURGonline) May 2, 2026
Swinmimg through the open oceans, looking for his family....he looks good, lots of seagulls escorting him...good breaths...tracking device activated...now we can only wait, and pray...❤️ pic.twitter.com/2vrmM9KHCP
Ο «Τίμι» είχε μείνει ακινητοποιημένος στα αβαθή επί 29 ημέρες και η προσπάθεια για τη διάσωση και την επιστροφή του στο φυσικό του περιβάλλον απασχολούσε καθημερινά τη δημοσιότητα στη Γερμανία. Την περασμένη Τρίτη μεταφέρθηκε σε φορτηγίδα με νερό και ρυμουλκήθηκε έως το σημείο από όπου αφέθηκε ελεύθερος.
Humpback whale ‘Timmy’ released to sea after being stranded in shallow waters since March https://t.co/IPbseQWhmL pic.twitter.com/pq2xVODpNl
— Action News 5 (@WMCActionNews5) May 2, 2026
Είναι ωστόσο άγνωστο πότε ακριβώς η φάλαινα κολύμπησε εκτός της φορτηγίδας, καθώς και το εάν η απελεύθέρωσή της ισοδυναμεί οπωσδήποτε με διάσωσή της. Έπειτα από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε αιχμαλωσία, οι θαλάσσιοι βιολόγοι αμφισβητούν εάν η φάλαινα εξακολουθεί να μπορεί να κολυμπά και να βουτάει κανονικά.
Timmy the whale is finally free: Stranded humpback disappears into sea https://t.co/bAePUitsWl via @DailyMail
— Liz V (@ShoreEJV) May 2, 2026
«Η φάλαινα, από όλες τις απόψεις, απέχει πολύ από το να είναι υγιής», δήλωσε στο dpa ο θαλάσσιος βιολόγος Φάμπιαν Ρίτερ. Η Υπηρεσία Προστασίας Φαλαινών και Δελφινιών (WDC) τόνισε από την πλευρά της ότι μια διάσωση μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη μόνο όταν η φάλαινα επιστρέψει στον Βόρειο Ατλαντικό και επιβιώσει εκεί μακροπρόθεσμα, το δέρμα της έχει αναρρώσει πλήρως, αναζητά ξανά ανεξάρτητα τροφή, παίρνει βάρος και επιδεικνύει τις φυσικές της συμπεριφορές».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
En